Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

4 szórakoztató ötlet, hogy gyermekeinket rávegyük a fogmosásra

  • 2018-03-30 13:18:28

A fogmosást nem lehet elég korán kezdeni! Nagyjából 6 hónapos kortól, az első tejfogak megjelenésétől, naponta meg kell őket mosni puha fogkefével és vízzel. A szülők sokszor abban a hitben vannak, hogy a tejfogak nem fontosak, mert majd úgyis kinőnek a gyerek maradandó fogai, de ez súlyos tévedés. Ha a tejfogakat nem megfelelően gondozzák, akkor a gyermekeknek nehézséget okozhat a rágás és a tiszta beszéd is, illetve a tejfogak állapota befolyásolja a később kibukkanó maradandó fogak állapotát is. Éppen ezért a rendszeres tisztítás mellett érdemes a gyerekeket már az első fogak megjelenésénél fogorvosi ellenőrzésre vinni. 

Amikor nagyjából 2 éves korukban a gyerekek elkezdik tanulni az önálló fogmosást, tegyük ezt egy közös, szórakoztató programmá! A fogmosást 6-7 éves korig érdemes felügyelnünk, általában ebben az életkorban kezdhetnek el egyedül fogat mosni.


1.       Vásároljunk együtt fogkrémet és fogkefét!

Vigye el a gyermeket is, amikor megveszi a szükséges eszközöket! Válasszon ő fogkefét, fogkrémet, hogy már a kezdetektől részese legyen a folyamatnak, és így könnyeben a sajátjának érezze a fogmosásokat.

Elég sokféle termék közül lehet választani, például megkönnyítheti a fogmosáshoz szükséges idő mérését, ha olyan fogkefe mellett határoznak, ami 1-2 percig világít.



2.       Mossunk velük fogat!

A gyermekek megfigyeléssel és másolással tanulnak, így nagyon fontos, hogy a szülők is jó példát mutassanak. A legegyszerűbb úgy bemutatni nekik a helyes fogmosást, ha mi is velük együtt csináljuk. Mutassuk meg nekik, hogyan kell mosni a különböző fogfelületeket ne csak a könnyen látható helyeken, hanem a hátsó őrlőfogakon is.  Segíthet, ha egy nekik is elérhető magasságú tükörben végig tudják követni a fogmosási folyamatot.

Szintén jó ötlet, ha megengedjük nekik, hogy megmossák a mi fogunkat is, ezt nagyon szórakoztatónak fogják tartani, de persze készüljünk fel arra, hogy fogkrémes lesz az arcunk, ami persze a gyerekeknek csak még mókásabbá teszi az eseményt.

 

3.       Jutalmazzuk őket!

A kisgyerekek általában szeretik fogmosási tevékenységüket jutalmazó falra akasztható táblázatokat. Készítsen egy havi táblát és adjon matricát minden napért, amikor megmosta a fogait! Hónap végére pedig ajánljon fel valamilyen díjat, például egy szép tanúsítványt, hogy milyen ügyesen mossa a fogát vagy egy állatkerti látogatást, ahol megnézhetik az oroszlán fogait.

Mindenképpen érdemes pozitívan jutalmazni a gyerekeket a fogmosásért, így büszkének is fogják érezni magukat, és segít, hogy a reggeli és esti rutinjuk részévé váljon a fogak tisztítása.


4.       Nézzünk videókat, olvassunk könyveket és énekeljünk a fogmosásról!

Sok rajzfilmfiguráról van videó, ahogy mossák a fogukat és a szájhigiéniájukkal foglalkoznak. Létezik sok dal, mondóka és könyv is, ami bátorítja a fogmosást. A gyerekek örömmel énekelnek vagy szavalnak fogmosás közben, ez érdekesebbé teszi a programot és segít, hogy ezt a napi feladatot szórakoztatóvá tegyük és semmiképp se kötelességként gondoljanak rá.

Az alapvető cél az, hogy gyerekeinkkel megszerettessük a fogak tisztítását. A mindennapi pozitív megerősítés segít a helyes hozzáállás kialakításában, ami idősebb korukban is jó szájhigiéniai szokásokat eredményez. A legfontosabb minden esetben az, hogy ne kötelező feladatként, hanem szórakoztató eseményként várják a fogmosást.

 

 

(Források:

http://www.dentalnews.com/2018/01/12/encourage-children-to-brush/

https://www.foreo.com/mysa/10-bright-ideas-make-brushing-your-teeth-fun-kids/

https://www.dentalhealth.ie/children/cleaning.html)


Meghívás