Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

4 tipp, hogy a fogaink is jól érezzék magukat karácsonykor (és utána)

  • 2018-12-18 09:30:40

Nem kell persze folyamatosan a fogaink egészségén aggódni ünneplés közben, ezt senki nem kívánhatja tőlünk, csak tartsunk magunkat a lehetőségekhez képest néhány egyszerű szabályhoz, hogy később se fájjon a karácsony miatt a fejünk (és a fogunk).

 

1. Ne felejtsünk fogat mosni és fogselymezni! 

A sok finom és gyakran édes karácsonyi étel erős terhelés alá helyezi a fogainkat, ezért fontos, hogy az ünnepek alatt se felejtsünk el legalább napi kétszer fogat mosni, és megtisztítani a fogaink közötti réseket is fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével. Nehezebb erre koncentrálni az ünnepi izgalmak közepette, de nagyon megéri! 

2. Ne nassoljunk folyamatosan! 

Karácsonykor sok süteményt, csokit és más sós illetve édes rágcsálnivalót eszünk. Akármilyen finomak is, lehetőleg csak étkezésekkor fogyasszuk őket! A folyamatos nassolás sajnos nagyon rosszat tesz a fogaknak. Figyeljünk arra is, hogy inkább magvakat és friss gyümölcsöket együnk, mint bejglit vagy szaloncukrot.  

 

3. Ne igyunk túl sok alkoholt! 

A karácsonyi ebédek, vacsorák vagy egyéb események gyakran járnak együtt különböző alkoholos italok fogyasztásával. Az alkohol rengeteg savat és cukrot tartalmaz, ráadásul dehidratál is. A savak károsítják a fogzománcot, a cukor fogszuvasodást okoz, a dehidratáció pedig csökkenti a nyál szintjét a szájban, ami rontja a természetes védekezőképességet. A fogaink miatt is érdemes tehát minél kevesebb forralt bort vagy tojáslikőrt fogyasztani, és közben minél gyakrabban vizet inni, hogy enyhítsük a káros hatásokat. 

4. Igyunk sok vizet! 

A víz fogyasztása nagyon hasznos a száj tisztaságának fenntartásában. Figyeljünk rá, hogy a sok édes és sós étel mellett rendszeresen igyunk vizet is! Ez minden szempontból egészséges, de elmossa a fogainkat károsító ételmaradékokat is, és gondoskodik a nyálutánpótlásról, ami sokat segít abban, hogy a fogaink egészségesek maradjanak.


Források: 

https://bellandbelldentistry.com/blog/protect-smile-christmas-blog/

https://www.team-dental.co.nz/blog/having-a-dentist-free-christmas/

 


Meghívás