Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

5 élelmiszer, amit érdemes kerülni, ha jót akarunk a fogainknak

  • 2018-07-17 11:27:02

Vannak olyan élelmiszerek, amikről mindenki tudja, hogy nem tesznek jót a fogaknak, azonban vannak olyanok is, ahol ez már nem feltétlenül köztudott. Összeszedtünk néhányat, amelyeknél érdemes óvintézkedéseket tenni vagy a lehetőségekhez mérten kerülni a fogyasztásukat, ha szeretnénk fogainkat hosszú ideig egészségesen tartani.

Sokféle étel és ital segítheti a dentális plakk kialakulását. A plakk egy ragadós biofilmréteg, ami károsíthatja az ínyt és a fogakat. Emellett a cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása után a baktériumok savakat bocsátanak ki, amelyek megtámadják a zománcot és fogszuvasodást okozhatnak. Ezért a legalább napi két fogmosás és a fogorvos rendszeres látogatása mellett érdemes az alábbi élelmiszereket mérsékelten vagy egyáltalán nem fogyasztani. 

Jégkocka 

Az önmagában nem gond, ha jégkockával hűti az italát, de nem ajánlott a jégdarabokat rágni, mert az károsítja a fogzománcot és sebezhetővé teszi a fogakat. A kemény élelmiszerek rágása más esetben sem tesz jót, szintén káros hatású lehet például a popcorn ki nem pattogott darabkáit megenni.


Citrusfélék 

Bár a narancs, a grapefruit és a citrom egyébként nagyon egészséges, savtartalmuk lemarhatja a fogzománcot, ami sebezhetővé teszi a fogakat. A citrusfélékről természetesen nem kell lemondania, de lehetőleg az étkezésekkor egyen vagy igyon belőlük és utána öblögessen vízzel!


Szárított gyümölcsök 

Nagyon sok szárított gyümölcs (például a sárgabarack, a szilva, a füge vagy a mazsola) hozzáragad a fogakhoz és darabkáik ottmaradnak a résekben. Fogyasztásuk után mindig öblögessen, mossa meg a fogát és használjon fogselymet. A friss gyümölcsök sokkal kevésbé veszélyesek a fogakra, mert kisebb mértékben koncentrálódik bennük a cukor.


Alkoholos italok

Az alkoholos italok fogyasztása persze egyébként sem egészséges, de szájszárító hatásuk miatt a fogaknak is rosszat tesznek. A száraz szájban kevesebb a nyál, ami megakadályozná az ételek a fogak közé ragadását és gátolná a fogak és az íny károsodását. Alkoholfogyasztás közben és után tehát fontos emiatt is sok vizet inni, illetve szájvizes öblögetéssel serkenteni a nyáltermelést.


Savanyú cukrok 

Amellett hogy a cukortartalmuk sem tesz jót, a savanyú cukrok általában valamilyen hozzáadott savval készülnek, ami károsítja a fogzománcot. Ha ráadásul gumicukorról van szó, darabkái bele is ragadnak a fogakba. Ha édességre vágyik, inkább csokoládét egyen, aminek a maradványai könnyebben lemoshatóak.


Források:

 

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/worst-foods-for-your-teeth

https://www.everydayhealth.com/hs/healthy-teeth-guide/foods-dentist-wont-eat-pictures


Meghívás