Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

5 jó szokás, ami akadályozza a fogkő kialakulását

  • 2018-05-15 11:22:06

Fogkővel mindenki találkozik élete során, ez gyakorlatilag egy biofilm-réteg, ami akkor jelenik meg, ha a szájban élő baktériumok átterjednek a fogakra. Azonban ha túl sokáig van jelen rajtuk, az szuvasodáshoz illetve az íny megbetegedéséhez vezethet.

 

1. Mossunk fogat legalább naponta kétszer!

Talán senki nem veszi észre, ha nem tartjuk be ezt az alapszabályt, de a fogunknak minden esetben rosszat tesz. Ideális esetben minden étkezés után érdemes fogat mosni, hogy a fogkövet már kialakulásakor eltávolítsuk. Különösen fontos a lefekvés előtti fogmosás, hogy a fogkő ne fejthesse ki káros hatását egész éjjel.

2. Tisztítsuk a fogak közötti réseket is!

Sajnos a fogmosás önmagában nem elég, mert a fogkő megjelenik a fogak közötti résekben is, ezért legalább naponta egyszer fontos fogselymet használni. Lehet fogmosás előtt vagy után is, a lényeg, hogy minden nap sor kerüljön rá.

 

3. Lehetőség szerint kerüljük a szénhidrát tartalmú ételeket!

Étkezés után a baktériumok rávetik magukat a szánkban maradt cukorra. Minél cukrosabb vagy savasabb az étel, annál több baktériummal kell fogápolás közben megküzdenünk. Amennyire lehet, kerüljük többek között a chipseket, a kenyeret, a cukros édességeket, a szénsavas üdítőitalokat és az alkoholt!

4. Fogyasszunk természetes fogkőeltávolítókat!

A fogkrémek, fogkefék és fogselymek előtti időszakban, bizonyos ételek fogyasztása segítette az embereket abban, hogy eltávolítsák a fogkövet, például ropogós zöldségek vagy gyümölcsök héjjal együtti fogyasztása. A répa, az alma, az uborka illetve sok egyéb zöldség és gyümölcs a cukortartalma ellenére nyersen fogyasztva jót tesz a fogaknak.

 

5. Látogassuk rendszeresen a fogorvost!

A fogkő nagy része eltávolítható otthoni módszerekkel, de például az íny alatt vagy a szánk hátsó részében gyakran nem megoldható az alapos tisztítás. Ezért fontos rendszeres időközönként elmenni fogorvoshoz, aki nemcsak meg tudja tisztítani a nehezen elérhető helyeket is, hanem tanácsokat is tud adni abban az esetben, ha az otthoni fogápolásunk valamiért nem elég hatékony.

 

Források:

 

https://www.webmd.com/oral-health/features/plaque-causes#2

https://www.webmd.boots.com/oral-health/plaque-causes?page=2

Meghívás