Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

5 szokás, ami rosszat tesz a fogaknak

  • 2018-09-18 22:15:59

Sokunknak vannak olyan szokásai, amelyek károsítják a fogainkat, és néha ennek tudatában is vagyunk. Azonban előfordulhat az is, hogy valamiről nem is tudjuk, hogy mennyire rosszat tesz. Felsorolunk néhányat, hogy tudja, miről kell leszoknia, ha egészséges fogakat szeretne! 

Körömrágás

Talán már nem annyira elterjedt, mint régebben, de ma is sokan rendszeresen rágják a körmüket. Ez nemcsak a körmöknek árt, hanem koptatja a fogakat és rossz hatással van az állkapocsra is. A leszokásban segíthet például egy keserű körömlakk illetve sok odafigyelés. Érdemes apró célokra felosztva a folyamatot, fokozatosan megszabadulni a szokástól.


Túl erőteljes fogmosás

Ha túlzottan rányomja a fogkefét a fogsorára, az jelentősen károsíthatja az ínyét és a fogaknak sem tesz jót. Fontos a rendszeres fogmosás, de érdemes minőségi, puha fogkefét vásárolni és a fogmosásra inkább egyfajta alapos fogmasszázsként, mint dörzsölésként gondolni. Esetleg segíthet az elektromos fogkefe is. 


Fogcsikorgatás (bruxizmus) 

A rendszeres fogcsikorgatás, ami elsősorban alvás közben jellemző, erős romboló hatással van a fogakra. Fogelhasználódást, izomgyengeséget, ízületi fájdalmakat okozhat vagy károsíthatja a fogpótlásokat.

Ébren fontos odafigyelni rá és abbahagyni, ha rajtakapja magát. A felső és alsó fogsor csak lazán érintkezzen, vagy minimális távolságban legyen egymástól! Alváshoz pedig érdemes beszerezni egy műanyag sínt, ami akadályozza a fogcsikorgatást. Ha ez a szokás rendszeres, érdemes fogorvoshoz fordulni! 


Folyamatos nassolás 

A nassolás nem tesz jót a fogaknak, persze attól is függően, hogy pontosan mit eszik. Ha gyakran fogyaszt sok cukrot vagy más finomított szénhidrátot tartalmazó ételeket, a szájában lévő baktériumok folyamatosan savakat bocsátanak ki, ami károsítja a fogzománcot és fogszuvasodást okoz.

A legjobb, ha kiegyensúlyozottan étkezik, hogy sokáig jóllakottnak érezze magát. Ha nassolna, figyeljen oda, hogy alacsony cukor- és zsírtartalmú élelmiszert fogyasszon! Ha néha mégis elcsábul, akkor minél hamarabb igyon utána egy nagy pohár vizet, ezzel segítve a szennyeződések eltávolítását. 


A fogak eszközként való használata 

A fogak rágásra valók, nem pedig arra, hogy celluxot harapjon el velük, vagy hogy tárgyakat tartsanak, amikor a keze tele van. Ha ilyesmire is használja őket, nagyobb a kockázata, hogy elrepednek a fogai vagy megsérül az állkapcsa.

A legjobb, ha minden feladatra a fogai helyett az arra való eszközt használja!


Források:

https://www.mouthhealthy.org/en/bad-habits

https://www.drlarrystone.com/blog/748-2/


Meghívás