Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

5 újévi fogadalom az egészséges fogakért

  • 2019-01-02 10:32:42

Sokan tesznek ilyenkor életmóddal, egészséggel kapcsolatos fogadalmakat, de talán keveseknek jut eszébe, hogy érdemes a fogaikra is gondolni. Pedig a jó fogápolási szokások nemcsak egészséges fogakat és szép mosolyt eredményeznek, hanem hozzájárulnak az általános egészségi állapothoz is. 

1. Táplálkozzon egészségesen! 

Az egészséges táplálkozás hozzájárul a fogak épségéhez is. A gyümölcsökben, zöldségekben, tejtermékekben és teljes kiőrlésű gabonákban található tápanyagok erősítik a fogakat, és segítenek a baktériumok elleni küzdelemben. Fogyasszon minél több a fogak számára jótékony hatású élelmiszert, és kerülje a cukros ételeket és italokat! 


2. Mosson fogat és fogselymezzen rendszeresen! 

A fogmosás és a fogselyem vagy fogköztisztító kefe használataa szájhigiénia első védelmi vonala. Ha nem alakít ki rendszeres szokást belőlük, lepedék keletkezhet a fogakon és a fogak között, ami szuvasodást és ínybetegségeket okozhat. Általánosan elmondható, hogy minimum napi kétszeri fogmosás és egyszeri fogselymezés elegendő, de érdemes erről egyeztetnie fogorvosával. 

3. Szokjon le a dohánytermékekről! 

A dohány számtalan problémát okozhat a szájban, többek között rossz leheletet, a fogak elszíneződését, ínybetegségeket, a fogak elvesztését és szájrákot is. Ha dohányzik, szokjon le minél hamarabb! Esetleg próbáljon ki helyette valamilyen egészségesebb szokást, például fogyasszon cukormentes rágógumit! 


4. Egyeztessen időpontot a fogorvoshoz! 

Ha nem járt fogorvosnál az elmúlt félévben, egyeztessen időpontot! Hibátlan szájhigiéniai szokásokkal sem garantálható tökéletes eredmény, így nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés. A fogorvos így veheti csak időben észre a problémákat, ezzel megakadályozva a komolyabb betegségek kialakulását. A fogászati rendelőt általában félévente érdemes látogatni, de ez egyénenként eltérő lehet, így érdemes kikérnie a szakember véleményét.

   

5. Mosolyogjon többet! 

Sem idegenekre, sem a hozzánk közelállókra nem mosolygunk eleget, pedig a mosolynak sok tanulmány szerint számtalan pozitív hatása van. A jó szájhigiénia segít, hogy ne akarjuk titkolni a fogainkat mások előtt. Megéri, mert a mosolygás sok mindent megkönnyít, és rengeteg helyzetben jelenthet megoldást, amikor nem is gondolnánk. 


Boldog és mosolygós új évet kíván a fogászvilág.hu! 

Források:

https://midwest-dental.com/new-years-resolutions-make-smile/

https://www.123dentist.com/7-tips-to-make-home-dental-care-your-new-years-resolution/

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/life-stages/adult-oral-care/looking-after-your-teeth-five-new-years-resolutions-for-a-healthier-mouth-1214


Meghívás