Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

5 vitamin és ásványi anyag az egészséges szájért

  • 2018-09-11 09:53:53

A test többi részéhez hasonlóan a fogaknak és az íny szöveteinek is szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra. De pontosan mit érdemes fogyasztani, ha szeretnénk, hogy a fogsorunk és a szájüregünk is minél egészségesebb legyen?

Kalcium 

A testünkben lévő kalcium 99 százaléka a csontjainkban és a fogainkban raktározódik, így biztosítva szilárdságukat. Túl kevés kalcium fogyasztása hozzájárulhat az ínybetegségek és a fogszuvasodás kialakulásához.

A kalcium beviteléhez érdemes például leveles zöldségeket, brokkolit, mandulát, hüvelyeseket, spenótot és persze tejtermékeket fogyasztani. Utóbbiakat minél alacsonyabb cukortartalommal. 


Vas 

A vas segít a vörösvérsejt-szám megfelelő szintjének fenntartásában, ami támogatja az immunrendszert a betegségek elleni küzdelemben. Ha nem visz be elegendő vasat a szervezetébe, az ínybetegségek és a szájfertőzések is könnyebben kialakulnak. Emellett a vashiányos vérszegénység gyulladást vagy afták megjelenését okozhatja a nyelven.

A védelem jó szintjének fenntartásához érdemes vasban gazdag ételeket enni, például tojást, halakat, vörös húsokat, gabonaféléket és leveles zöldségeket. 


B vitaminok

A B-vitaminok, elsősorban a niacin (B3) és a riboflavin (B2) megelőzhetik a szájban keletkező gyulladásokat. Ha afta vagy gyulladás jelenik meg a szájában, a szakember meglátogatása mellett fokozza ezeknek a vitaminoknak a bevitelét. A baromfihús, a hal, a vörös húsok, a tejtermékek, a spenót, a mandula, a gomba és a hüvelyesek általában tartalmaznak riboflavint vagy niacint. 


C-vitamin 

A C-vitamin nemcsak az immunrendszert segíti, hanem fontos szerepet játszik az íny szöveteinek erősítésében, és ezen keresztül a fogínyvérzés és a fogak korai meglazulásának akadályozásában. Emellett megkönnyíti a vas felszívódását.

Jó C-vitamin lelőhely a paprika, a citrusfélék, egyes bogyós gyümölcsök (például a feketeribizli és az eper), az édesburgonya és a kelkáposzta.

A citrusfélék fogkímélő fogyasztásáról ittolvashat!


D-vitamin

A D-vitamin bevitele elengedhetetlen a száj egészségének fenntartásához. Segíti a kalcium felszívódását, illetve a kalciummal együtt erősíti a fogakat, csökkentve a fogszuvasodás veszélyét.

A szükséges napi D-vitamin bevitel elérhető 15 perc napozással vagy tej, tojás, esetleg narancslé fogyasztásával.


Források:

http://deltadentalazblog.com/vitamins-minerals-mouth-craves/

https://www.123dentist.com/best-vitamins-and-minerals-for-teeth/


Meghívás