Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

5+1 mód, amivel enyhíthető a fogászati páciensek szorongása

  • 2018-11-20 09:24:24

Annak ellenére, hogy a fogászati beavatkozások egyre kevesebb fájdalmat okoznak, sokan még mindig félnek a fogorvostól. Ez amellett, hogy az érintett pácienseknek sok kellemetlenséget okoz, gyakran a rendelők munkáját is megnehezíti, például az igazán szorongók gyakran el sem jönnek a kezelésekre. Szerencsére a rendelők is tehetnek néhány egyszerű dolgot a szorongás ellen. 

Annak ellenére, hogy ma már a kezelések kevésbé fájdalmasak, mint néhány évtizede, a fogászati rendelők páciensei mégis gyakran rettegnek a várószobában vagy akár már napokkal az időpontjuk előtt. A páciensek a fájdalom mellett sok esetben félnek az injekciós tűktől, az érzéstelenítés mellékhatásaitól vagy kudarcától, illetve sokan úgy érzik, a fogorvosi székben teljesen elveszítik a kontrollt. Néhány tipp, hogy mivel segíthet a rendelő ezeken a félelmeken.

1. Vegyék tudomásul a félelmeket! 

Érdemes bátorítani a pácienst arra, hogy elmondja a félelmeit, különösen akkor, ha látszik, hogy erős hatással vannak rá. Adjanak erre lehetőséget a kezelés előtt! Már az is enyhítheti a szorongást, ha a páciens beszél róla, illetve ez a rendelő munkatársainak is segít, hogy oda tudjanak figyelni a kritikus pontokon. 

2. Mutassák be a kezelést! 

Beszéljék át a páciensekkel röviden és őszintén, hogy pontosan miből fog állni a kezelés, illetve hol várhat majd rájuk kisebb-nagyobb kellemetlenség. Ha tisztában vannak vele, mire kell számítaniuk, kevésbé érezhetik úgy, hogy kicsúszik a kezükből az irányítás. 

3. Beszéljenek meg egy jelzést! 

Még az egyáltalán nem fájdalmas kezelések előtt is érdemes megegyezni egy leállító mozdulatban, például kézfelemelésben, hogy a szorongó páciens ne féljen attól, hogy nem tud semmit tenni, ha beigazolódnak a félelmei. Még ha nem is használja a jelzést, a páciens sokkal kevésbé fog rettegni, ha tudja, hogy van kiút, és ő is tud irányítani. Ha látják, hogy egy páciens nagyon szorong, vegyenek róla kedvesen tudomást, és ha lehetséges, egy pillanatra álljanak meg. Esetleg javasolják neki, hogy vegyen mély levegőket, hogy enyhüljön az idegessége! 

4. Adjanak a kezébe valamit! 

Segíthet a szorongáson valami apró játék is, például nyomkodható labda, amivel a páciens lefoglalhatja magát kezelés közben, illetve amin levezetheti a keletkező stresszt. Gyakorlati haszna mellett a figyelmességet is értékelni fogják a páciensek, és otthonosabban érzik majd magukat a rendelőben, ami szintén segít felülemelkedni a félelmeken. 


5. Kezeljék a fecskendőket diszkréten! 

A fecskendőket érdemes a páciensek háta mögött megtölteni, és amennyire lehet kívül tartani a látóterükön. Gyakran még azok is, akik egyébként nem félnek a fogorvosnál, hajlamosak arra, hogy a tű látványa szorongást váltson ki belőlük.


+1. Hallgassanak zenét! 

Sok páciensnek segíthet az ellazulásban, ha megnyugtató zene megy a rendelőben. Ez egyrészt valamennyire elterelheti a figyelmüket, másrészt abban is segíthet, hogy otthonosabban érezzék magukat. Persze, minden pácienstől érdemes megkérdezni, hogy zavarja-e őket, vagy ha erre van lehetőség a különösen szorongóktól azt is, hogy milyen zenét szeretnének hallgatni. 


Források: 

https://www.webmd.com/oral-health/easing-dental-fear-adults

http://www.thedentaldaily.in/dental-anxiety-by-dr-bhavik-patel/


Meghívás