Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

A bölcsességfogak és a fogszabályozás kapcsolata.

  • 2019-08-15 16:00:02

A bölcsességfogak az elmúlt 30-40 évben igen rejtélyes szerepet játszottak a fogszabályozásban. Ennek köszönhetően még ma is sok fogorvos, illetve páciens első kérdése a fogszabályozó szakorvos felé, hogy akár már az első konzultáció előtt érdemes-e őket távolítani. De vajon mi az igazság? A bölcsességfogak valóban romba dönthetnek egy egész fogszabályozó kezelést, esetleg ez problémakör már a múlté? A válasz, mint oly sokszor, itt sem mindig egyértelmű, de sok esetben tudunk tanácsokkal szolgálni.

Bölcsességfogak eltávolítása az első konzultáció előtt.

Bárki bármit is mond, a fogszabályozási konzultáció, illetve a kezelési terv elkészítése előtt (vélt vagy valós fogszabályozási okokra visszavezethetően) fogat eltávolítani szigorúan tilos, ez igaz a bölcsességfogakra is. Természetesen ez alól kivételt jelentenek az erősen destruált, egyéb fogászati beavatkozással menthetetlen fogak, hiszen a végső eredményt lehetetlen lenne ezekre alapozni.

Bölcsességfogak eltávolítása a fogszabályozási terv részeként.

kezelési tervhez szükséges röntgenfelvételek és minták elemzése után fogszabályozási indokokkal is távolíttathatunk el bölcsességfogakat, bár ez ritkább, mint gondolnánk. Sokakban merül fel a kérdés, hogy az elülső fogak helyhiánya nem korrigálható-e leghátsó fogak eltávolításával, illetve az itt keletkező hely nem segíti-e a torlódások megoldását. Sajnos a legtöbb esetben erre nincs lehetőség. A bölcsességfogak eltávolításával olyan messze keletkezik a többlethely, az elülső fogakat tekintve, hogy közvetlenül biztosan nem segítenek a torlódások megoldásában. Amikor mégis a bölcsességfogak eltávolítása mellett döntünk, akkor ezen fogak súlyos helyzeti rendellenességére, a teljes felső fogazat hátra mozdítására, esetleg az állcsontok műtéti áthelyezésére kell gondolnunk. Speciális eset, amikor az első nagyőrlő hiánya miatt, a mögötte álló 7-es (második nagyőrlő) és 8-as (bölcsesség) fogak előrefelé bedőlnek és ennek a korrigálására távolítjuk el a bölcsességfogat, hogy az épen maradt második nagyőrlőt ide tudjuk majd hátrafelé felegyenesíteni.

Bölcsességfogak eltávolítása a fogszabályozó kezelés után.

Főleg tinédzser korban végzett kezelések esetén merülhet fel a fogszabályozás utáni bölcsességfog eltávolítás. Ennek alapja az régi, de csak részben bizonyított felismerés, hogy a bölcsességfogak előtörésével párhuzamosan a teljes fogazat megcsúszhat előre, ezáltal torlódást okozva a metszőfogak területén. Az ezzel kapcsolatos kutatások jelenleg nem egyértelműek, legalább annyi cikk bizonyítja ennek a jelenségnek a valódiságát és nevezi el tercier torlódásnak, mint amennyi azt bizonyítja, hogy bölcsességfogak nélkül is, az idő múlásával kialakul a frontfogak torlódása, amit a fogazat úgynevezett mesializációs hajlamának (a fogak passzív, önmagától létrejövő előre mozdulása, mely főleg az őrlőfogakat érinti) számlájára írnak. Igazságot nagyon nehéz tenni, de ép, foghiányoktól mentes maradófogazat esetén érdemes elgondolkozni a bölcsességfogak idő előtti (még az előtörés előtti) eltávolításán, hiszen ezzel valódi foghiányt nem okozunk, mégis csökkenthetjük a tercier torlódás kialakulásának a valószínűségét, nem is beszélve a bölcsességfogakkal kapcsolatos egyéb fogászati panaszokról.

A cikket köszönjük Dr. Képes Dániel fogszabályozó szakorvosnak.

Ha már most időpontot szeretne foglalni a doktor úrhoz az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

https://www.fogaszvilag.hu/institute/dr-kepes-fogszabalyozas 

https://www.fogszabályozás.hu 

Dr. Képes Dániel:

"Fogszabályozással kapcsolatban 2011 óta állok pácienseim rendelkezésére, immáron két fogászati rendelőben is. Célom a tökéletesen egyénre szabott, minden részletre kiterjedő, minőségi felnőtt és gyermek fogszabályozás megteremtése az elérhető legmodernebb készülékekkel.

Munkámat a Semmelweis Egyetemen Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikáján szerzett tapasztalataim egészítik ki, illetve határozzák meg. Az itt eltöltött 8 év alatt a legjobb hazai és külföldi oktatót mellett tanulhattam meg a szakma szeretetét, illetve sajáthattam el a kezelésekhez nélkülözhetetlen precizitást. Megtanulhattam hogyan lehet a legkisebbekkel is sikeresen együtt dolgozni, társként kezelni őket, így akár a kezelés közben oldani fel a félelmeiket. Elsajátíthattam azokat a technikákat, amelyekkel könnyen érhetővé tehetem az adott problémát, illetve terápiáját. Megérthettem, hogy minden ember más és ebből fakadóan mások az igényei is egy kezeléssel kapcsolatban. Éppen emiatt igyekszem a fogszabályozás teljes palettáját lefedni, illetve a legjobb szakemberekkel együtt dolgozni, hogy a komplex terápiák se okozhassanak gondot.

Minden leendő páciensem ezt a tudást és hozzáállást tapasztalhatja meg a magánrendeléseimen, mert hiszem, hogy csak a minőségi és személyre szabott ellátással érhető el a teljes siker."

Meghívás