Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

A bor, a tea és a tej meglepő hatásai a fogakra

  • 2018-11-13 09:07:23

Abban talán minden szakember egyetért, hogy a víz fogyasztása segít a fogak egészségének megőrzésében. De mi a helyzet a borral, a teával és a tejjel? Vannak rossz hatásaik, de néhány közelmúltbeli kutatás szerint meglepő módon akár jót is tehetnek a fogaknak. 

A víz fogyasztása jótékony hatású, mert növeli a nyál pH-értékét, ami így segít semlegesíteni a savas ételek káros hatásait a fogzománcra. Emellett a víz elmossa az ételmaradékokat, és a száj szárazságát is ellensúlyozza. Mit lehet tudni ehhez képest a borról, a teáról és a tejről? 

Bor 

Egy 2018. februárjában publikált kutatás szerint a vörösbor olyan antioxidánsokat tartalmaz, ami megakadályozza a dentális plakkokatokozó baktériumok az ínyszövetre tapadását. Egy másik közelmúltbeli kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a vörösbor segíthet elkerülni az ínybetegségeket és a fogak elvesztését. Egy harmadik pedig azt állítja, hogy mind a vörös-, mind a fehérbor jótékony hatású lehet a streptococcus baktériumok szaporodásának gátlásában, így segíthetnek elkerülni a fogszuvasodást.

Nem mondható persze, hogy a borozás helyettesíti a fogmosást vagy a szájvíz használatát, de kis mennyiségben mindenképpen jobb választás lehet a fogak egészsége szempontjából, mint például a cukros üdítőitalok fogyasztása. 


Tea 

A tea ugyan szerepet játszhat a fogak ideiglenes elszíneződésében, fogyasztása néhány szempontból mégis jót tehet a fogaknak. Egy 2013-as kutatás szerint a zöldtea-kivonat gátolja a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulását, 2010-ben pedig kimutatták, hogy napi néhány csésze zöld tea fogyasztása csökkentheti a fogak elvesztésének kockázatát. Egy harmadik kutatás szerint az oolong tea akadályozhatja a fogszuvasodást. Pozitív hatásaik ellenére érdemes a fenti típusú teákat is mérsékelt mennyiségben fogyasztani. 


Tej 

A felnőtteknél egy pohár tej kalciumtartalma segít megőrizni a fogak egészségét. A tej emellett erősíti a fogakat és cukros, savas élelmiszerek fogyasztása után csökkentheti a savasság szintjét a szájban. Ezért érdemes például sütemények után egy pohár tejet inni, ezzel ellensúlyozva a cukor káros hatásait.

Mérsékelt mennyiségben tehát érdemes lehet egy-egy pohár vagy csésze teát, bort vagy tejet fogyasztani, de egyiket sem túlzott mennyiségben. A szénsavmentes víz jó hatása a legkevésbé megkérdőjelezhető, de a fentiekkel változatosabbá és érdekesebbé tehetjük az étrendünket, ráadásul úgy, hogy a fogainknak sem ártunk, sőt akár jót is tehetünk velük.  


Források: 

https://www.thedentalgeek.com/2018/10/the-surprising-effects-of-wine-tea-and-milk-on-teeth-and-overall-oral-health/


Meghívás