Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

A borecettől a fehérítő fogkrémekig - A fogfehérítés rövid története -

  • 2018-04-11 23:01:59

Az ókori Egyiptomtól a hidrogén-peroxidig

 

A fogfehérítés mai technológiái sok úttörő munkáját dicsérik, akik lehetővé tették a szakma számára, hogy a fogfehérítést alternatív kezelési módszerként alkalmazza. Sok ezer éve tartó munkájuknak köszönhető, hogy az elszíneződött fogakat egyre kifinomultabb módszerrel lehet fehéríteni vagy világosabbá tenni. Fejlesztéseik nélkül csak héjakkal és koronákkal lehetne hasonló eredményt elérni, eltávolítva az akár teljesen egészséges fogszerkezetet.


Az ókori Egyiptomban is felmerült már a fogfehérítés igénye, borecettel és apróra tört habkővel végezték az eljárást, de még a XX. század nagy részében is nagyon kényelmetlen és nehézkes módszerek álltak csak rendelkezésre. Áttörést az 1980-as évek elejére sikerült elérni. Ekkortól már jellemzően koncentrált hidrogén-peroxiddal végezték a fogfehérítést, elkülönítve a környező lágy szöveteket, hogy ne érintkezzenek a fehérítő anyaggal. Bár ez hatásosnak bizonyult, még lassú és drága volt, illetve magában hordozta a dentin túlérzékennyé válásának kockázatát.

 

Haywood és Heymann módszere

 

Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére 1989-től vált elérhetővé Haywood és Heymann módszere, amely egy alacsony peroxid-koncentrációjú termék hosszabb, éjszakai használatával teszi lehetővé a fogfehérítést. Ez a technológia olcsóbbá tette a folyamatot és ráadásul kevesebb mellékhatással járt. Fontos lépés volt, hogy a fehérítést így otthon, maga a páciens végezhette el.

 

Otthoni fogfehérítés

 

A fogfehérítő anyagok és módszerek fejlődésével a szájápolási ipar felismerte a közvetlenül a pácienseknek eladható fogfehérítő termékekben rejlő lehetőséget. Ilyen volt az a 2000-ben bevezetett technológia, aminek köszönhetően ma sok esetben már csak egy tapaszt kell a fogakra erősíteni. Az ilyen típusú termékek hátránya, hogy mivel a fehérítés szakember nélkül is elvégezhető, a páciens nem feltétlenül kapja meg a szükséges diagnózist az elszíneződés okára, így a szakember nem tud megfelelő kezelést sem ajánlani és ellenőrizni a lefolyását.


A fogyasztói igényeknek megfelelően a gyártók gyakran reklámoznak fehérítő fogkrémeket. Ezek eredetileg általában csak a fogon megjelenő külső foltok eltávolítására voltak alkalmasak, a fogkrémek újabb generációjáról azonban már azt állítják, a belső foltokat is el tudják távolítani.

A sokféle fehérítő módszer miatt a páciensek számára gyakran nem egyértelmű, hogy melyik kezeléssel milyen célt érhetnek el. Mivel az elszíneződés különböző módokon mutatkozhat meg, jellegétől függően a kezelés megközelítése és módszere jelentős különbségeket mutathat. Ezért fontos, hogy az otthoni eljárások folyamatos terjedése ellenére a fogászati szakemberek minél többet tudjanak a fehérítő technikák összetevőiről illetve kémiájáról, és stratégiákat tudjanak javasolni a túlérzékenység kezelésére.

 

Források:

 

http://www.dimensionsofdentalhygiene.com/2018/01_January/Features/Innovation_in_Tooth_Whitening.aspx

http://bestdentistnews.com/2011/07/the-history-of-teeth-whitening/


Meghívás