Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

A felébredést követően vagy reggeli után mossunk fogat?

  • 2018-05-30 15:32:16

Sokan előbb reggeliznek, és csak utána tisztítják a fogaikat. Mások már amint kikelnek az ágyból, fogat mosnak, gyakran azért, hogy megszabaduljanak a kellemetlen szájszagtól. Abban általában mindenki egyetért, hogy érdemes reggel fogat mosni, de étkezés előtt vagy után kerítsünk rá sort?


Mindkét megközelítésre vannak érvek és ellenérvek, de a fogaink hosszú távú állapotát tekintve az a legjobb megoldás, ha felkelés után rögtön fogmosással indítjuk a napot, reggeli után pedig fogselyemmel, öblögetéssel vagy más hasonló eszközökkel távolítjuk el a szájban összegyűlt ételmaradékot. De miért van ez így? 

Éjszaka könnyen szaporodnak a baktériumok

Az alvás közben csökkenő nyáltermelés megkönnyíti a baktériumok szaporodását, ami jelentősen károsíthatja a fogzománcot. Ezt a folyamatot fogmosással meg lehet állítani, ezért érdemes ébredés után mihamarabb fogkefével és fogkrémmel megtisztítani a fogakat, a nyáltermelést is beindítva ezzel. Ráadásul az étkezés előtti fogmosással csökkenthetjük a baktériumok étkezés közbeni és utáni ártalmas tevékenységét is. 

Miért nem jó közvetlenül reggeli után fogat mosni? 

A reggeli utáni fogmosás melletti logikusnak tűnő érv az, hogy az étkezés utáni szennyeződéseket érdemes eltávolítani. Ez így is van, azonban ha valamilyen cukros vagy savas ételt (például gyümölcsöket vagy gyümölcsleveket) fogyasztottunk, akkor legalább 30 percet, de inkább egy órát érdemes várni a fogmosással a reggeli befejezése után. A savak ugyanis gyengítik a fogzománcot, és emiatt az azonnali fogmosás hosszútávú károsodást okozhat. 


A cukros ételek fogyasztása után azért ugyanez a helyzet, mert a szájban élő baktériumok a cukrokat is savvá alakítják. A folyamat a száj ph-értékét a normál szint alá viszi, sebezhetővé téve a fogzománcot. Az étkezés utáni azonnali fogmosással nagy a kockázata, hogy a sérülékeny állapotba került zománcréteget lesúrolhatja a fogkefe. A fogselyemmel, öblögetéssel vagy más hasonló eszközökkel végzett tisztítás azonban ilyenkor sem lehet káros, sőt kifejezetten ajánlott vele az ételmaradékok eltávolítása a fogak közül. 

Mossunk fogat étkezés előtt! 

A fogszuvasodás megelőzésére tehát jobb módszer, ha reggeli (illetve általában az étkezések) előtt mosunk fogat, eltávolítva ezzel a baktériumok minél nagyobb részét, mielőtt „megetetnénk” őket. A szájban lévő savtermelésre képes baktériumok számának csökkentése mérsékelni fogja a száj étkezés közbeni és utáni savasodását is. Ráadásul a fogkrémből a fogakra kerülő fluorid csökkenti a baktériumok káros hatásainak lehetséges mértékét.

Források: 

http://www.freysmiles.com/blog/view/should-you-brush-teeth-before-or-after-eating

https://www.rdhmag.com/articles/print/volume-24/issue-2/columns/periodontics/brush-before-eating.html

https://www.buttercup7daydental.co.uk/brush-teeth-before-or-after-breakfast/


Meghívás