Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

A foghúzás és a teendők utána

  • 2018-11-28 09:04:25

Az maradó fogak megtartásához többnyire érdemes ragaszkodni, és a foghúzást csak végső lehetőségként kezelni. Mégis vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlenné válik egy-egy fog eltávolítása. Mi fog történni ilyenkor és mi a teendője utána?   

Ha lehetséges, a foghúzást el kell kerülni, de van, amikor sajnos ez nem megoldható. Mindig fontos azonban megfontolni a fog kihúzását, mert számtalan hátránnyal járhat a maradó fogak eltávolítása. 

Mérlegeljünk! 

Érdemes alaposan átgondolni a foghúzást, főleg, ha például anyagi okokból vagy a gyorsasága miatt döntenénk mellette! A kihúzott fog két oldalán lévő fogak elkezdhetnek az üresen maradt terület felé hajlani, ami nehezíti a harapást illetve a jó szájhigiénia fenntartását.  Emellett a hiányzó fogak befolyásolhatják a beszédünket és az arcszerkezetünket, illetve a kihúzott alatt és felett lévő fogakat is károsan érintheti egy fog hiánya.

Van, amikor elkerülhetetlen 

Van azonban olyan helyzet, amikor a fogból már nem maradt elég ahhoz, hogy betömjék vagy koronát kapjon. Az ilyen helyzetekben sokszor nincs más választás, mint eltávolítani, mert a megmentésére irányuló próbálkozások fölöslegesen sok pénzt és időt emészthetnek fel.

Más esetekben a száj túlzsúfolt lehet, így fogszabályzási szempontból válik szükségessé egy vagy több fog eltávolítása. A fogszabályzás célja a fogak egészséges elrendezése a szájban, ami nem lehetséges, ha nem férnek el benne. 

A fertőzés megállítása

Ha a fogszuvasodás vagy más károsodás eléri a fogbélt, ahol az idegek és erek vannak, akkor a baktériumok be tudnak hatolni oda, ami fertőzéshez vezet. Ez gyakran gyökérkezeléssel kiküszöbölhető, de ha a fertőzés nagyon súlyos, szükségessé válhat a fog eltávolítása, hogy ne terjedhessen tovább.

Bizonyos esetekben már a fertőzés kockázata esetén is ajánlott lehet a foghúzás vagy akkor, ha ínybetegség okozza a fog kilazulását. 

A foghúzás folyamata 

A foghúzás előtt a fogorvosok általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak, de előfordulhat olyan eset is, amikor akár altatásra is szükség lehet. Ha kell, a fogorvos az érzéstelenítés után eltávolítja fogat borító íny- és csontszövetet, aztán fogóval óvatosan mozgatja, hogy kilazítsa a helyéről. Előfordulhat, hogy a nehezebben eltávolítható fogakat több daraban tudják csak kiszedni.

A foghúzás után általában vérrög keletkezik a fog helyén. A fogorvos gézlapot helyez el ott, amire rá kell harapni, hogy elálljon a vérzés. Néha szükség lehet néhány öltésre is, hogy az íny rendesen lezáródjon. 


Mi a teendő foghúzás után? 

A foghúzás utáni gyógyulás általában néhány napig tart, ami alatt érdemes az alábbiakat betartani: 

·      Szedje a felírt fájdalomcsillapítókat!

·      A beavatkozás után jégtömlővel hűtse az arcán az érintett területet, hogy visszafogja a duzzanatot!

·      Pihenjen legalább 24 órát a foghúzás után, utána pedig egy-két napig ne terhelje túl magát!

·      24 óráig óvatosan öblögessen és köpjön, hogy ne hátráltassa a sebgyógyulást! Ne használjon szívószálat!

·      24 óra letelte után öblögessen meleg sós vízzel!

·      A gyógyulás ideje alatt mindenképpen kerülje a dohányzást!

·      Eleinte csak kevés rágással járó ételeket egyen, és a gyógyulás során fokozatosan térjen vissza a szilárd ételekhez!  

·      Mosson fogat és fogselymezzen, ahogy szokott, de kerülje a kihúzott fog helyét! Tisztítsa meg a nyelvét is! 


Források: 

https://www.webmd.com/oral-health/guide/pulling-a-tooth-tooth-extraction

https://dentistryplus.com.au/tooth-extraction-is-pulling-it-out-the-best-solution/

 


Meghívás