Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Egy fogszabályozó születése, avagy az első gondolattól a megvalósulásig.

  • 2019-03-06 08:24:48

 

A mai modern világban sokunkkal megesik, hogy egy orvosi kezelés előtt mi magunk is utánajárunk a vélt vagy valós problémáinknak és a fejünkben szinte már kész kezelési tervvel állunk a választott orvosunk elé. De vajon mi magunk is helyesen tudjuk felmérni az eltérések súlyosságát? Valóban észreveszünk az esztétikai problémákon túlmutató funkciós zavarokat is? A válasz erre sokszor nem egyértelmű, de szerencsére egy fogszabályozási konzultáció során, illetve a kezelési terv elkészítésekor valóban mindenre fény derül.

Az első lépés, mint oly sok egészségügyi beavatkozásnál, a megfelelő orvos kiválasztása és felkeresése konzultáció céljából. Fontos, hogy a fogszabályozást kizárólag olyan orvosra bízd, akinek ez a szakterülete. Csak ő lesz képes pontosan felmérni az eltérések súlyosságát, eredetét és ebből fakadóan meghatározni az optimális terápiát is.

Az első konzultáció alkalmával a fogszabályozó szakorvos egy átfogó képet szeretne kapnia rólad. Ennek megfelelően megvizsgálja a fogaid állapotát és szükség esetén javaslatot tesz az ellátandó fogakra. Ennek ellenére nem célszerű a konzultáció előtt betömetni az esetlegesen szuvas fogakat, mert ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a 2 hete tömött fogat helyteremtés céljából el kell majd távolítani. Ellenőrzi a szájhigiéniádat, mert a rögzített fogszabályozóval végzett kezelés kizárólag tökéletes fogmosási technika mellett kezdődhet meg. Megvizsgálja mind a kétoldali állkapocsízületet, a szájnyitás mértékét, az esetleges aszimmetriákat és az erről a területről eredő lehetséges fájdalmakat, hiszen a fogszabályozás erre is hatással lehet. Ha ezeket megvizsgálta, áttértek a klasszikus fogszabályozással összefüggő kérdésekre. A fogszabályozó orvosod nyitott száj mellett ellenőrzi a fogaid helyzetét felmérve ezzel az esetleges helytöbbletet (résesség) vagy helyhiányt (torlódás). Összecsukás után eldöntheti, hogy az alsó és felső fogív között van-e valamilyen méretbeli vagy pozícióból eredő aránytalanság. Ilyen lehet például akeresztharapás, esetleg az alsó fogív túlzottan hátulsóvagy elülső pozíciója. A fogak és állcsontok felmérése után fontos, hogy az arcodat is megtekintse, hiszen a fogszabályozás sok esetben megváltoztathatja az ajkak és az állcsúcs helyzetét. A találkozásotok utolsó mozzanataként a mosolyodra is kíváncsi lesz, mert a kifejezetten vagy éppen kevéssé látszódó felső metszőfogak, esetleg a túlontúl keskeny felső fogív ugyancsak ronthatnak az összképen. Ezeket a szempontokat mérlegelve a kezelőorvos mindig tesz egy általa optimálisnak gondolt javaslatot az összes felfedezett eltérés megoldására. Természetesen kérheted, hogy csak a Téged zavaró problémákat oldjátok meg (ami általában egy sokkal egyszerűbb kezelési tervhez vezet majd, mint amit a fogszabályozó szakorvos elgondolt), de fontos, hogy tisztában legyél az összes eltéréssel és azok megoldásának a lehetőségével. Természetesen, amit a konzultáció során az orvosod elmond az kizárólag a látottak alapján, fejben létrejött kezelési terv, ami a következő lépés során módosulhat vagy válhat véglegessé.

Ez a lépés nem más, mint az írásos kezelési terv, illetve az ehhez szükséges diagnosztikai értékű leletek elkészítése. Ezek közé soroljuk a fogszabályozás előtt kötelező panoráma és teleröntgeneket, a fogászati lenyomatokat, a szájüregi és arcfotókat, illetve szükség szerint az állkapocsízületi regisztrációt. Ezektől a beavatkozásoktól nem kell félned, teljesen fájdalommentesek. Sokan ettől függetlenül tartanak a lenyomatozás kellemetlenségeitől, de tudnod kell, hogy az orvosod itt is a segítségedre lehet. A mai modern lenyomatanyagok jóízűek, nem túl folyékonyak és akár fél perc alatt megköthetnek. Ha ennek ellenére is úgy érzed a kanál mérete zavaró számodra, akkor a kezelőorvosod lidocain spray segítségével tud könnyíteni a helyzeteden, vagy ha csak szituációhoz szeretnél hozzászokni, akkor kivételes esetben akár haza is viheted a kiszemelt lenyomatkanalat, hogy nyugodt körülmények között szokhass hozzá. Ezt követően a kezelőorvosod minden leletet írásban kiértékel (melyet vagy csatol a kezelési tervedhez, vagy szükség esetén kikérhetsz tőle) és a pontos diagnózis birtokában egy vagy (több jó megoldás esetén) több kezelési tervet is írásban átad számodra. Fontos, hogy ezek a tervek számodra is érhetőek legyenek és tartalmazzák a kezelési lehetőségek előnyeit, hátrányait, illetve próbáljanak egyértelműen rávilágítani a különbségekre is, főleg, ha az elért eredmény is különbözni fog. Célszerű a tervek közül nem azonnal dönteni, hanem otthon, többször átgondolva, a kezelőorvosnál esetlegesen utánakérdezve, a belső hangodra és igényeidre hallgatva meghozni a döntést.

A fentiek alapján látható, hogy a fogszabályozási kezelés nem egy hirtelen elgondolás eredménye, sokkal inkább egy általad és a fogszabályozó orvosod által is jól megalapozott és átgondolt döntés eredménye, melyhez idő kell. Éppen ezért, ha fogszabályozásra adnád a fejed, minél előbb vágj bele, mert az első gondolattól a készülék átadásáig rossz esetben, akár hónapok is eltelhetnek, de a legoptimálisabb esetben is több hetes átfutási idővel kell számolnod.

A cikket köszönjük Dr. Képes Dániel fogszabályozó szakorvosnak.

Ha már most időpontot szeretne foglalni a doktor úrhoz az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

https://www.fogaszvilag.hu/institute/dr-kepes-fogszabalyozas 

https://www.fogszabályozás.hu 

Dr. Képes Dániel:

"Fogszabályozással kapcsolatban 2011 óta állok pácienseim rendelkezésére, immáron két fogászati rendelőben is. Célom a tökéletesen egyénre szabott, minden részletre kiterjedő, minőségi felnőtt és gyermek fogszabályozás megteremtése az elérhető legmodernebb készülékekkel.

Munkámat a Semmelweis Egyetemen Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikáján szerzett tapasztalataim egészítik ki, illetve határozzák meg. Az itt eltöltött 8 év alatt a legjobb hazai és külföldi oktatót mellett tanulhattam meg a szakma szeretetét, illetve sajáthattam el a kezelésekhez nélkülözhetetlen precizitást. Megtanulhattam hogyan lehet a legkisebbekkel is sikeresen együtt dolgozni, társként kezelni őket, így akár a kezelés közben oldani fel a félelmeiket. Elsajátíthattam azokat a technikákat, amelyekkel könnyen érhetővé tehetem az adott problémát, illetve terápiáját. Megérthettem, hogy minden ember más és ebből fakadóan mások az igényei is egy kezeléssel kapcsolatban. Éppen emiatt igyekszem a fogszabályozás teljes palettáját lefedni, illetve a legjobb szakemberekkel együtt dolgozni, hogy a komplex terápiák se okozhassanak gondot.

Minden leendő páciensem ezt a tudást és hozzáállást tapasztalhatja meg a magánrendeléseimen, mert hiszem, hogy csak a minőségi és személyre szabott ellátással érhető el a teljes siker."

 

 

Meghívás