Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Egy fogtechnikus komfortzónája

  • 2020-05-13 16:55:49

 Egy olyan területe az életünknek amiben jól érezzük magunkat,  a megszokott módon éljük a minden   napjainkat. Kiegyensúlyozottak vagyunk, szabályozott rutinnal teljesítünk a munkában, iskolában és  amellett a szabadidőnket is eltöltjük, általában pihenéssel.

 De a komfortzóna mérete és tartalma bővíthető.  A fejfánkon a két évszám között mi lesz? Üresség vagy tartalom? A megszokott egy idő után unalmas, de annak aki ennél többre vágyik töltse meg tartalommal!

 Fogtechnikusként a szakmámban is ugyan ezt tapasztalom. Minden reggel bemegyünk dolgozni, ha lehet jó korán, mert ki tudja mennyi munkát küld ma a fogorvos. És felmerülnek a kérdések. Milyen gyorsan kell elkészülnünk a fogpótlásokkal? Megkapunk minden információt a rendelőből ami alapján a fogorvos elvárásainak megfelelhetünk? Mikor végzünk a munkánkkal? Mikor mehetünk haza a családunkhoz? És nem utolsó sorban, elég pénzt keresünk ebben a hónapban? A PÉNZ!

 Ez a szó és eszköz ami meghatározza az életünket, amitől azt gondoljuk, hogy ha van akkor jól érezzük magunkat szükséges a  megélhetéshez, az élményekhez, a komfortzónánk bővítéséhez. De mennyi? Van elég?

Ha az eddig leírtak szerint élünk, akkor nagy baj nem lehet, kicsit stresszes, mert a munka része az, de sebaj utána vár ránk a jól megérdemelt pihebés. De mikor? Hétköznap este 8- tól reggel 6- ig ? Hétvégén, ha tudunk nemet mondani a fogorvosnak, akkor szombat, vasárnap, de lehet, hogy be kell mennünk mert van egy sürgős munka! Így élünk Mi!

És így élsz Te is, kedves olvasó. Persze, ha magadra ismersz.

Amikor jön valami szokatlan az életünkben akkor minden borul, és jön a bizonytalanság, a gyomorgörcs, a pánik, hogy mi lesz velünk, hogyan fogunk így megélni.

Például egy járvány, egy válság amire nem számítunk, mert a megszokott életünkben minden kiszámítható.

Véleményem szerint 3 típusú ember él a földön.

  1. Aki él és élvezi a nap minden percét, aki az élményeit meg tudja élni és elfogadja a jelen helyzetét, de a fejlődése érdekében tanul a saját és mások hibáiból, amit arra használ, hogy az önismeretét fejleszti.
  2. Akinek a komfortzónájára ráillik az eddig leírtak.
  3. Aki mindenben a rosszat látja, semmi nem teszi boldoggá, Ők azok akik a föld lakosságának a tömegét teszik ki.

A Magyar Országos Ipartestület  ( MOSZI ), fogtechnikus szakma elnökeként jól bele látok a szakmába, jól ismerem a fogtechnikusok helyzetét már 28 éve mint fogtechnikus. Háromezer fogtechnikus dolgozik ebben az országban akik ebbe a 3 ember típusba tartoznak, ami jelen helyzetben még élesebben láttatja magát.

Március 17- e óta kényszer szabadságukat töltik, mivel a fogorvosok működését ideiglenesen betiltották a járvány miatt. Mivel mindenkinek rengeteg ideje lett, így a közösségi oldalakon éli ki szabadidejét. Mint írtam mind a 3 típus!

Az Ipartestület évtizedeken keresztül arra biztatta a kollégákat, hogy fogjanak össze mert egységesen jobban fel lehet lépni az érdekeink érvényesítésével kapcsolatban és nem utolsó sorban egy közösséghez tartozhatnak, lépjenek ki a megszokott komfort zónájukból, mert több lehetőségük nyílik a tudás és információk befogadására.

A második és harmadik típusú kolléga erre csak legyintett, mert akkor azt gondolta „ mit nekem Ipartestület, majd mindent megoldok magam”.

Itt a lehetőség most ebben a helyzetben is, de sajnos Ők azok akik a közösségi médiában a legnagyobb hanggal vannak jelen. Ők azok akik várják a segítséget az államtól, az Ipartestülettől vagy bármilyen szervezettől aki képviseli a szakmát.

Ők azok akik most rosszul érzik magukat a komfortzónájukban, mert eddig csak önmagukkal voltak elfoglalva és mivel a munkán túl nem láttak eddig, most veszik észre a való világot.

De ilyen az ember, és nem csak a fogtechnikus.

Remélem ez a helyzet amiben most élünk mindenkinek felnyitja a szemét és előbbre lát mint eddig tette. A munkán túl is van élet és a pénz nem boldogít, csak könnyebbé vagy nehezebbé teszi az életünket.

„ ne csak nézz, láss is „

Hanser Zsolt

OFI elnök

Meghívás