Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Fehérít? Fehér ott? Fogfehérítés döntésképteleneknek – és mindenki másnak

  • 2019-11-13 10:36:44

Új cikksorozatot indítunk, ahol szakember segítségével bemutatjuk az egyik legnépszerűbb szépészeti beavatkozást a fogfehérítést. A cikkek tartalmát szakember segítségével készítettük el. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szakmai segítséget Branovics Orsolyának!

Branovics Orsolya: "2013 óta dolgozom fogászati asszisztensként és 2012 óta az Arandent Fogászat családias légkörű kollektívájában tevékenykedtem. 2015-ben megszereztem a klinikai fogászati higiénikusi oklevelet, azóta több rendelőben hasznosítom a tudásomat dentálhigiénikusi munkakörben. 

Az asszisztensi teendők mellett feladatom a páciensek fogászati egészségnevelése, prevenciós tevékenységek végzése a szájüregben orvosi irányítás mellett. Mosolygós, közvetlen hangvételemmel szeretném elérni, hogy a fogászati kezelés a lehetőségekhez képest a legkellemesebben teljen.

Mivel édesanyám is a fogászatot választotta hivatásának, ezért gyermekkorom óta a második otthonomként tekintettem a fogászati rendelőre. Ezek után nem volt kérdés, hogy milyen pályát válasszak az MKB bank, illetve a jogi pálya után.

Képességeim jobb kiaknázása érdekében folyamatosan képzem magam és gyűjtöm az új ismereteket a dentálhigiénia területén. szeretnék továbblépni, egyéni, a dentálhigiéniában új ismeretek megszerzése, fontos számomra a folyamatos továbbképzésem."


Fehérít? Fehér ott? Fogfehérítés döntésképteleneknek – és mindenki másnak

Hat éve kezdtem fogászaton dolgozni, először asszisztensként, majd a higiénikusi iskola elvégzése után jöttem rá, mi az, ami igazán az én világom: a fogfehérítés és a fogkő-eltávolítás. Ez az, amiben szeretnék kiteljesedni.

Az évek alatt sok technikával, anyaggal kísérleteztem, és állíthatom: megtaláltam a legjobbat.

Kezdjük ott, hogy hozzád vagy hozzám? Az otthoni vagy a rendelői fogfehérítés a tuti? Röviden: is-is.

Eleinte inkább az utóbbi pártján álltam, azt gondoltam, a rendelői megbízhatóbb, mint az otthoni fehérítés (ami önmagában nem 100 százalékig hatékony, hisz a fognyak sok esetben – ez is tapasztalat – nem fehéredik; lévén, hogy a sínbe fecskendezett fehérítő anyag csak a fogak közepén tudja kifejteni hatását).* És most már úgy látom, hogy önmagában a csak rendelői fogfehérítés sem elegendő, és nem is tud hosszú távon fennmaradni, hiába kérnek el érte sokszor nagyvárosok éves költségvetésével vetekedő összegeket.

Summa summarum: úgy gondolom, hogy ha biztos és hosszan tartó eredményt szeretnénk elérni, nem választani kell a két lehetőség közül, hanem a kettőt egyszerre alkalmazni. Nálam ez úgy néz ki, hogy először a rendelői fogfehérítéssel alapozom meg a kívánt színt, majd készítek egy otthoni sínt, amelyhez adok anyagot (a sínt akár másnap át is tudom adni, és máris sínen vagyunk).* 

Ily módon szinten tartható a kívánt eredmény, és – ami talán nem jelentéktelen apróság – rengeteg pénzt meg lehet spórolni. Ráadásul a rendelőben elvégzett fehérítésre elegendő egy évben egyszer (fog)sort keríteni.

Na jó, de ez nem veszélyes? 

Nem dolgozom 30 éve dentálhigiénikusként, de azt biztosan tudom, hogy rossz tapasztalatom a praxisomban nem volt, és nem is hallottam olyan esetről, ahol ez a technika problémát okozott volna. És amit szintén bizton állíthatok: amennyiben valaki betartja a szabályokat – naná, hogy itt is vannak előírások –, szépnek fogja érezni magát a kezelés után.  

Ha tehát még nem tudott dönteni, hogy rendelői vagy otthoni körülmények között szeretne kipróbálni egy fogfehérítést, nyugodtan válassza mindkettőt – a kettő megfelelő kombinációját csak nálam találja meg.

*Itt kell megjegyeznem, hogy az általam ismert fogszabályozó szakorvosok közül az egyik legjobb szakembernek, dr. Keresztúri Márknak köszönhetem, hogy megtanultam tökéletesen gipszet kiönteni, retenciós síneket, valamint a fogszabályozáshoz, és otthoni fogfehérítéshez síneket készíteni.

Branovics Orsolya elérhetősége.

Meghívás