Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Gyors útmutató a bölcsességfogakhoz

  • 2018-04-18 19:20:28

Sokan egész életükben hiába várnak bölcsességfogaik megjelenésére, soha nem nőnek ki. Másoknál csak egy részük jelenik meg. Nagyon ritka esetben akár az is elfordulhat, hogy több is kinő, mint négy. Általánosan elmondható, hogy nagyjából 17 és 25 éves kor között jelennek meg, de ettől előfordulhatnak eltérések.

Érdemes fogorvossal konzultálni

Könnyedén elképzelhető még egy családon belül is, hogy az egyik testvérnek semmi gondja nincs a bölcsességfogaival, egyáltalán nem fájnak, jó helyen nőnek, míg a másiknak mind a négyet el kell távolíttatnia. Nem lehet tehát következtetéseket levonni a rokonok vagy barátok tapasztalataiból, mindenkinek érdemes a fogorvosával konzultálnia a saját esetéről. Ha a fogorvos úgy látja, szükséges őket eltávolítani, akkor tovább fog irányítani egy szájsebészhez, aki eldönti, hogy pontosan mi a teendő.


A fertőzés veszélye

Vannak olyan bölcsességfogak, amelyek kitörés közben megakadnak a csontban vagy az íny szövetében. A részben kitört fogak nehezen tisztítható felületeket hoznak létre, lehetőséget biztosítva a szájüregben található baktériumoknak a szaporodásra, ami végül fertőzéshez vezethet. A fertőzés jele lehet az íny vörösödése, duzzanat, fájdalom illetve rossz lehelet. Ezek előfordulása esetén ajánlott azonnal fogorvoshoz fordulni!

Sokszor megtörténik, hogy nincs elég hely a szájüregben valamelyik bölcsességfog számára, ilyen esetekben akkor is szükség lehet a beavatkozásra, ha a rendellenesség nem jár fájdalommal. Mivel a szemben lévő fogak befolyásolják a harapást, ilyenkor sokszor nem csak a problémás fogat, hanem egészséges bölcsességfogat is eltávolítanak.

A műtét utáni kellemetlenségek 

A bölcsességfogak eltávolítása nem minden esetben jár fájdalmas gyógyulással, sokaknál előfordul, hogy a beavatkozás után szinte semmilyen kellemetlenséggel nem szembesülnek. Nem feltétlenül érdemes tehát erről kérdezősködni, és mások eltúlzott rémtörténeteit hallgatni vagy olvasni. Viszont soha nem ajánlott halogatni a fogorvos meglátogatását, mert minél később kerül sor a bölcsességfog eltávolítására, annál nagyobb fájdalommal járhat a beavatkozás.

Sokan félnek a bölcsességfogak megjelenésétől, de ha felkészülten várjuk őket, nem történhet nagyobb baj. Rendszeres fogorvosi kontrollal illetve időnkénti röntgenvizsgálattal hamar kiderülhetnek a problémák, így elkerülhetőek a legkellemetlenebb élmények.

 

Forrás:

https://askthedentist.com/wisdom-teeth-coming-in/

https://www.webmd.com/oral-health/wisdom-teeth-adult#1

Meghívás