Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Ha fáj a fogad, csókolj meg egy szamarat!

  • 2018-08-29 10:08:18

Elég régóta gyötrik az emberiséget a fogakkal kapcsolatos fájdalmak, így nem csoda, hogy már az ősidők óta számtalan hiedelemmel és furcsa szokással próbálták elmulasztani vagy enyhíteni a kínokat. A címben említett középkori német szokás nem az egyetlen különös illetve hatásában megkérdőjelezhető fogakkal kapcsolatos babona. 

A XXI. századra talán már megkopott a bizalom a különböző többé-kevésbé megalapozatlan szokásban és hiedelemben, de a fogászatban a XX. század folyamánbekövetkezett hatalmas fejlődés előtt gyakran nem is igazán lehetett a fogakkal kapcsolatban másra hagyatkozni. 

Szeszes ital használata a kisbabák fogzási fájdalmának enyhítésére 

Sokfelé volt elterjedt a whisky vagy pálinka a csecsemők ínyére való dörzsölése a fogak kibújásával járó fájdalom enyhítésére. Az alkohol valóban tompítja a kellemetlen érzést, de már kis mennyiségben is mérgező lehet a kisgyerekek számára, így ez a módszer egyáltalán nem ajánlott! 


A bölcsességfogak az élet felénél törnek ki

Régi hiedelem volt, hogy a bölcsességfogak kitörése azt jelzi, hogy az ember elért az életének feléhez. Tekintve, hogy erre körülbelül a 20. életévünk körül kerül sor, ezért még a XIX. században vagy a XX. század elején, amikor a várható élettartam 40 körülre volt tehető, ez sokszor akár nagyjából igaz is lehetett. Ma azonban már nem kell megijedni, hogy a bölcsességfogak kitörésekor csak ugyanennyi időnk maradt hátra. 

Százlábú a fogfájásra 

Skóciában elég sokáig tartotta magát az ősi babona, hogy a fájós fogra a legjobb megoldás, ha keresnek egy százlábút és azt egy kis pamutkendőbe csavarva elhelyezik a fájós fog alatt. Erre tudományos magyarázatot feltehetően nem lehet találni, valószínűsíthető, hogy a szokás még az ókorból maradt a későbbi nemzedékekre. 


A gyerek születésekor az anya elveszít egy fogat 

Van egy angolszász mondás (Gain a child, lose a tooth), amely szerint az anyák a terhesség időszakának környékén elveszítenek egy fogat. A fogínygyulladás és a fogágybetegségek valóban veszélyeztetik a terhes kismamákat, de megfelelő kezeléssel a kockázat ma már többnyire elhárítható.


Egy szamár megcsókolása gyógyítja a fogfájást

A középkori német legenda szerint puszit kellett adni egy szamárnak, ha valakinek fájt a foga. Ennek természetesen nagy valószínűséggel semmiféle tudományos alapja nincs. Feltételezhető, hogy arra utalt, hogy az ilyesféle kontaktus létesítése könnyedén vezethetett a szamár patája általi erőszakos fogeltávolításhoz. Azonban semmi garancia nem volt rá, hogy az állat a megfelelő fogat rúgja ki, így manapság a fogorvos felkeresése már csak ezért is sokkal előnyösebb.  


Források:

https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2014.461

https://www.electricscotland.com/history/medical/domestic_medicine.htm


Meghívás