Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Környezetbarát a fogászati rendelője?

  • 2018-09-04 10:32:36

Az utóbbi egy-két évtizedben Magyarországon is egyre többen figyelnek arra, hogy tevékenységükkel minél kevésbé terheljék környezetünket. Ez a fogászati rendelőket is rokonszenvesebbé teheti a páciensek szemében, ráadásul hosszabb távon sokszor költségkímélő is. Adunk néhány támpontot, hogy mire érdemes figyelni, ha szeretné, hogy rendelője környezetbarát legyen.

Általánosságban elmondható, hogy a környezetbarát fogászati rendelő kevesebb energiát használ, kevesebb hulladékot termel, és tevékenységével a levegőt is kevésbé szennyezi. Könnyen lehet, hogy már úgy is tett lépéseket ebbe az irányba, ha eddig nem is szándékozott ilyesmivel foglalkozni. Mindenesetre nem csak környezetvédelmi, hanem hosszú távon akár anyagi szempontból is jobban jár, ha az alábbi, néha könnyedén is megvalósítható iránymutatásokat betartja. 

Környezetbarát betegellátás

Ha digitális röntgent használ, nem csupán kisebb sugárterhelésnek teszi ki pácienseit, hanem környezetünk terhelését is csökkenti. Nincs ugyanis többé szükség mérgező röntgen fixáló vegyszerekre és ólomfóliákra.

Ma már nagyon sok fogászat amalgám helyett kompozit töméseket használ, és ez jótékony hatással van a környezetünkre is. Példaként elég megemlíteni, hogy ha az amalgámtömést eltávolítás után nem ártalmatlanítják szakszerűen, szennyezheti a vízkészletet.

Bár kényelmes és sokszor célszerű az eldobható mellények, poharak, védőruházat és fertőzéscsökkentő eszközök használata, a környezetbarát rendelők kisebb-nagyobb mértékben kerülik az ilyesmit. Például energiatakarékos mosó-fertőtlenítő berendezéseket és szárítókat szerelnek fel, így a ruhadarabok, mint a fejvédők, köpenyek és mellények nem egyszer használhatóak, és a többször alkalmazható poharak és fecskendők is sterilizálhatóak a rendelőben. Ha valamilyen okból eldobható termékeket kell használnia, akkor amit tud, helyezzen az újrahasznosítható hulladékok közé.


Elektronikus nyilvántartások

Az elektronikus adminisztráció nemcsak hatékonyabb, hanem környezetbarátabbá is teszi a rendelőt. A fogászati nyilvántartó szoftverek alkalmazása a papíralapú táblázatok helyett, vagy a páciensek adatainak és kórtörténetének online begyűjtése, mind kiváló módszerek a papírhasználat kiküszöbölésére. 

Ma már sok rendelő használ olyan szoftvereket, ami automatikusan emlékezteti a pácienseket az időpontjaikra, ezzel feleslegessé téve az emlékeztető kártyákat. A rendelő tájékoztató anyagait vagy a hírleveleket is érdemes e-mailben küldeni, ezzel is csökkentve a papír felesleges használatát. 

Az online jelenlét hatékonyabbá tételébensegít a fogászvilág.hu rendszere is.


Az energiatakarékos rendelő 

Tulajdonosként nagy hatása lehet a rendelője környezetterhelésére, de gyakran bérlőként is tudja befolyásolni a festést, a padlózatot, a berendezést, a tisztítószereket vagy az elhasznált energia mennyiségét. 

Az energiatakarékos izzók vagy mozgásérzékelős lámpák használata és a fölösleges világítás elkerülése csak az első lépések. Akár energiatakarékos hűtő és fűtő berendezéseket is beszereltethet, illetve a mellékhelyiségeket is víztakarékossá teheti.

Felújításkor érdemes olyan festékeket használni, amelyek nem tartalmaznak illékony szerves vegyületeket, így kisebb eséllyel bocsátanak ki mérgező anyagokat a levegőbe. A természetes anyagokból készülő bútorok és padlóelemek sokszor tovább is tartanak, illetve előállításuk és leselejtezésük utáni lebomlásuk környezetterhelése is kisebb.

Ha pedig szeretné, hogy hivatalosan is elismerjék környezetbarát törekvéseit, ma már akár minősíttetheti is rendelője ezzel kapcsolatos eredményeit.


Forrás:

 

https://www.dentistryiq.com/articles/2018/07/how-green-is-your-dental-practice.html

 

 


Meghívás