Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Mikor cseréljük le fogkefénket, hogy ne nőjön a szuvasodás veszélye?

  • 2018-07-03 09:24:18

Sokszor nem is gondolunk rá, máskor csak mindig elfelejtünk újat vásárolni, és van, aki mindig megvárja, hogy már alig legyen felismerhető állapotban. A fogkefék és elektromos fogkefék szerves részei az életünknek és mindannyian tudjuk, hogy időnként cserélni kell őket, de milyen gyakorisággal? Mennyire és miért fontos a fogkefék cseréje?

Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) javaslata szerint a fogkeféket vagy az elektromos fogkefék fejét háromhavonta érdemes cserélni. Ez átlagosan jó közelítés, a helyzet azonban persze nem ilyen egyszerű, mert lényeges kérdés az is, hogy milyen erősséggel nyomjuk a fogkefét a fogainkhoz, és hogy milyen gyakorisággal használjuk őket. Ha rossz állapotú a fogkefénk, moshatunk akármilyen alaposan fogat, nem lesz elég hatékony a szennyeződések és a baktériumok eltávolításában.


A fogkefe állapota

A legtöbben sokszor nem is emlékszünk arra, hogy hány hónapja használunk egy fogkefét, így az állapotából próbálunk következtetni rá, vajon eljött-e az ideje a kidobásnak.  Ha a sörtéi elhajlottak, a fogak tisztítása már nem lesz olyan hatékony. Azoknak, akik naponta kétszer fogat mosnak, ez valóban átlagosan három hónap után következik be. Ha valaki kevesebbszer (ami egyáltalán nem ajánlott), akkor természetesen később. 

A tisztítás hatékonysága

Egy másik lehetőség arra, hogy megállapítsuk a fogkefe állapotát az, ha nyelvünkkel megvizsgáljuk a fogsorunkat egy-egy alapos fogmosás után. Ha a nyelvünk tiszta, síkos felületet érzékel, akkor jól működik a fogkefe. Ha már érződik, hogy nem tisztít hatékonyan, akkor érdemes cserélni.

Elszaporodó baktériumok

A fogkefe rendszeres cseréje nemcsak a látható állapota miatt fontos, hanem azért is, mert egy idő után elszaporodnak rajta a baktériumok. Ezért érdemes a fogkefék sörtéit két fogmosás között száraz helyen, lehetőleg állítva tárolni, például egy bögrében vagy fogmosópohárban. Ha jól tároljuk őket, betegség után sem kell attól tartani, hogy a kórokozók átterjednek egyik fogkeféről a másikra. Ha minden alkalommal rendesen megszáradnak, a baktériumok nagy eséllyel elpusztulnak.

A biztonság kedvéért érdemes lehet a fogkefét minden használat után hideg vízzel jól kiöblíteni, eltakarítva róla az összes szennyeződést, ami a baktériumok szaporodásához vezethet.


Néhány tipp, hogy ne felejtse el cserélni

Ha nincs türelme figyelni a fogkefe állapotára, álljon át arra, hogy minden évszak első napjától használ új fogkefét, így mindig biztosan betartja a három hónapot. Vagy ha félévente jár fogorvoshoz, akkor minden látogatáskor és a két látogatás között félúton cserélje le. Esetleg állíthat be háromhavonta emlékeztetőt. A lényeg, hogy mindig olyan fogkefét használjon, amin nem szaporodtak el a kórokozók és a sörtéi is rendesen tisztítanak.

Források:

http://www.businessinsider.com/how-often-to-replace-your-toothbrush-according-to-dentists-2018-1

https://www.everydayhealth.com/dental-health/how-often-should-you-replace-your-toothbrush.aspx


Meghívás