Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Minden, amit a harapásemelőkről tudni érdemes. Valóban szükségesek?

  • 2019-03-19 11:01:18

 

A kérdést megválaszolva, sajnos sok esetben igen, sőt olykor nélkülözhetetlenek az alsó fogszabályozó felhelyezéséhez. De vajon miért? – merülhet fel a kérdés sokakban.

Az ok szinte minden esetben az úgynevezett mélyharapás vagy súlyosabb formájában fedőharapás. Mélyharapásnak nevezzük azt az állapotot, amikor csukott helyzetben a felső metszőfogak 2-3mm-nél többet takarnak el az alsókból (A korábban említett fedőharapásról akkor beszélhetünk, ha a felső metszőfogak teljes egészében eltakarják az alsókat.). Ez lehet öröklött, de akár a tejfogak korai elvesztésével vagy az őrlőfogak súlyos kopásával összefüggően szerzett is. Sőt, adódhat nemcsak a fogak helytelen pozíciójában (például a felső vagy alsó metszőfogak túlzott előtöréséből), hanem akár az állcsontok hibás helyzetéből is. Könnyű belátnunk, hogy ha csukott helyzetben a felső elülső fogak ennyire lefedik az alsókat, akkor az alsó fogívre ragasztott fogszabályozót könnyűszerrel le is tudják majd harapni.

Sajnos ez ma Magyarországon igen gyakori probléma, a teljes népesség 25%-át érinti, sőt a fogszabályozó szakorvoshoz forduló páciensek körében akár ennek a két-háromszorosáról is beszélhetünk. Ez nem azt jelenti, hogy minden második páciens, aki fogszabályozáson esik át kap is harapásemelőt, hiszen van aki csak a felső fogív esztétikai kezelését kéri, illetve a kivehető alignerekkel végzett kezeléseknél sem biztos, hogy mindig megtörténik a harapásemelés, de az elmondható, hogy a tökéletes eredmény eléréséhez szükségük lenne rá.

Az elmúlt évtizedekben a harapás megemeléséhez, ezáltal az alsó fogszabályozó leharapásának a megelőzésére, többfajta megoldást is kifejlesztettek. Hogy kinek melyikre van szüksége az több mindentől is függ és mindig az adott szakorvosnak kell eldöntenie, hogy melyik készülék vagy technika fogja a legszebb végeredményt adni.

Kevésbé súlyos esetekben a kezelés nem igényel külön készüléket, egyszerűen a fogszabályozó ívbe hajlított plusz görbülettel vagy lépcsőkkel megoldható az alsó metszőfogak lefele vagy a felső metszőfogak felfele történő mozgatása.

Súlyosabb esetben, amikor a felső fogazat valóban ráharap az alsó fogszabályozóra, ideiglenes harapásemelésként, megoldást jelenthet az őrlőfogak tetejére (rágófelszínére) rétegzett tömőanyag, ami összecsukáskor meggátolja a többi fog érintkezését. Ez első pillanatban furcsa lehet, de könnyű hozzászokni, hiszen a kimagasított fogak alkalmasak a rágásra és a beszédet sem zavarják.

Ennek egy továbbfejlesztett és hatékonyabb változata az úgynevezett bite turbo harapásemelő. Ez ugyancsak tömőanyag rétegezésével segíti a mélyharapás megszűnését, de nem az őrlőfogakra, hanem a felső metszőfogak belső felszínére kerülnek. Ebben az esetben összecsukáskor kizárólag az alsó metszőfog és a harapásemelő ér össze. Ennek megfelelően a rágás nehezített, hiszen egyetlen őrlőfog sem ér össze, illetve a beszédben is zavart okozhat, mert megváltoztatja a metszőfogak belső felszínét. Ennek ellenére könnyen megszokható és jól tolerálható technikáról van szó. Gyakorlatilag minden esetben a ragasztást követő héten teljesen panaszmentessé válik.

Azokban az esetekben, amikor az alsó és felső metszőfogak túlzottan távol helyezkednek el egymástól (tehát a felső metszőfogak túlzottan elől vagy az alsók túlzottan hátul) sikerrel alkalmazhatóak az úgynevezett harapásemelő lemezek . Ezek a készülékek a szájpadon helyezkednek el fixen vagy kivehető módon és részlegesen vagy szinte teljesen beborítják azt. Működési elvüket tekintve hasonlítanak a bite turbohoz, hiszen ugyancsak az őrlők érintkezését akadályozza úgy, hogy az alsó metszőfogak erre készülékre harapnak rá. Méretükből adódóan még egy picit több megszokást igényelnek, mint a korábban említett harapásemelők, de extrém hatékonyságuk minden pácienst kárpótolhat.

Természetesen a felsorolt készülékeken, technikákon kívül léteznek még más megoldások is, de a hatásukat és mechanikai elvüket tekintve nagyban nem térhetnek el ezektől.

Összességében elmondható, hogy a harapásemelés valóban együtt járhat kisebb-nagyobb kellemetlenséggel és kétségtelenül megszokást igényel, de ezek a panaszok főleg az első napokban intenzívek és ezt követően gyors javulásra lehet majd számítani. Gondoljunk csak vissza a felső fogszabályozó ragasztására, az első percben ott is azt gondoltuk, hogy „ez nagyon kiáll”, „nem fogom tudni megszokni”, „de furcsán beszélek vele”, illetve másnapra a ráharapási fájdalom is nehezítette az életünket. Mégis 1 héttel később ezeknek a panaszok szinte már nyoma sem volt. Pontosan ugyanez igaz a harapásemelőre is, csak egy pici türelem kell hozzá és pár hét múlva úgy fogod érezni, mintha mindig is ott lett volna.

A cikket köszönjük Dr. Képes Dániel fogszabályozó szakorvosnak.

Ha már most időpontot szeretne foglalni a doktor úrhoz az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

https://www.fogaszvilag.hu/institute/dr-kepes-fogszabalyozas 

https://www.fogszabályozás.hu 

Dr. Képes Dániel:

"Fogszabályozással kapcsolatban 2011 óta állok pácienseim rendelkezésére, immáron két fogászati rendelőben is. Célom a tökéletesen egyénre szabott, minden részletre kiterjedő, minőségi felnőtt és gyermek fogszabályozás megteremtése az elérhető legmodernebb készülékekkel.

Munkámat a Semmelweis Egyetemen Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikáján szerzett tapasztalataim egészítik ki, illetve határozzák meg. Az itt eltöltött 8 év alatt a legjobb hazai és külföldi oktatót mellett tanulhattam meg a szakma szeretetét, illetve sajáthattam el a kezelésekhez nélkülözhetetlen precizitást. Megtanulhattam hogyan lehet a legkisebbekkel is sikeresen együtt dolgozni, társként kezelni őket, így akár a kezelés közben oldani fel a félelmeiket. Elsajátíthattam azokat a technikákat, amelyekkel könnyen érhetővé tehetem az adott problémát, illetve terápiáját. Megérthettem, hogy minden ember más és ebből fakadóan mások az igényei is egy kezeléssel kapcsolatban. Éppen emiatt igyekszem a fogszabályozás teljes palettáját lefedni, illetve a legjobb szakemberekkel együtt dolgozni, hogy a komplex terápiák se okozhassanak gondot.

Minden leendő páciensem ezt a tudást és hozzáállást tapasztalhatja meg a magánrendeléseimen, mert hiszem, hogy csak a minőségi és személyre szabott ellátással érhető el a teljes siker."

 

 

Meghívás