Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Mit kell tudni a fogfehérítésről?

  • 2019-01-16 10:31:05

Bár a fogfehérítés egészségügyi szempontból nem indokolható, mégis egyre többen használnak különböző módszereket arra, hogy fogsoruk szebb legyen illetve eltűnjenek róluk a foltok.  Folyamatosan újabb, egyre olcsóbb módszerek állnak rendelkezésre, de érdemes utánajárni, hogy melyiket érdemes használnunk.

A fog belseje, a dentin évről-évre sárgább illetve sötétebb lesz, a fogzománc pedig egyre vékonyabb fogaink használatának illetve a savas élelmiszereknek köszönhetően. Az elszíneződő dentin miatt így a fogak egyre sárgábbnak tűnnek. Ezt a folyamatot többek között gyorsíthatják a fogakat érintő balesetek, a túl sok fluorid vagy a higany- illetve amalgámtömések.

Emellett foltokat hagyhat a fogakon a tea, a kávé, a bor vagy a dohányzás is. Ezek a fogak belsejének színét nem befolyásolják, és egy jó folteltávolító fogkrémmel ez a probléma sokszor orvosolható is. 

 

Belső és külső fogfehérítés

A belső fogfehérítés a fogak belsejének színét változtatja meg, a külső fogfehérítés pedig fogak külsején lévő a foltokat távolítja el. Az előbbi során a legtöbbször hidrogén-peroxid gélt helyeznek el a fogakon, amelyek azt beszívva belül világosabbá válnak, így kívül is fehérebbek lesznek. Utóbbi során pedig a fogzománcon megjelenő foltokat távolítják el.  

A belső fogfehérítés hatása általában 6 hónaptól két évig tarthat az alkalmazott technológiától, az életmódunktól és a fogainktól függően.

Külső fogfehérítésre használhatunk erre fejlesztett fogkeféket és fogkrémeket, amelyek eltávolítják a zománcon megjelenő foltokat.  

Feltétel az egészséges fogsor 

A belső fogfehérítést minden esetben csak egészséges fogakon érdemes alkalmazni. A fogak fehérítése például fogínybetegségek vagy más kezeletlen problémák esetén csak további fájdalmakat és gondokat okozhat. Emellett nagyon valószínű, hogy a fehérítés ilyenkor nem is fog rendesen működni.

Fogfehérítés rendelőben

Ha jól csinálják, a fogfehérítés a legtöbb esetben biztonságos eljárás. Természetesen a legkockázatmentesebb megoldás, ha belső fogfehérítés esetén a fogorvos szolgáltatását választjuk. Ennek során a rendelőben nagykoncentrációjú peroxidot helyeznek el a fogainkon illetve esetleg valamilyen fénnyel (pl. UV) is segítik a folyamatot. 


Otthoni belső fogfehérítés 

Otthoni belső fogfehérítéshez vásárolhatunk fogfehérítő szalagokat, amiket fehérítő gél borít. Ez a megoldás olcsóbb, de szabványméretük miatt érintkezhetnek az ínnyel vagy a szájban lévő többi szövettel, ami károsíthatja azokat. Emellett a szalagok többnyire nem tudnak a fogak között hatni, így a lapos részeken ugyan fehérebbek lesznek, de a széleiknél többnyire sárgák maradnak.

Nagyon fontos, hogy a fogfehérítő szalagokat ne alkalmazzuk, ha régen jártunk fogorvosnál, mert nagy fájdalmat okozhatnak, ha a gél például bejut egy szuvas fogba. 

Járjunk el körültekintően! 

A belső fogfehérítés sok esetben okoz fogérzékenységet, ennek 12-36 órán belül meg kell szűnnie, ellenkező esetben forduljunk fogorvoshoz! Otthoni fogfehérítés előtt is fontos kikérni a véleményét az általunk választott eljárásról vagy termékről! Sokaknak nem ajánlott fehéríteni a fogaikat, például ha érzékenyek a hidrogén-peroxidra, műanyag koronáik vagy töméseik vannak illetve eleve érzékenyek a fogaik vagy az ínyük.

Bár a fogfehérítés többnyire veszélytelen, érdemes csak akkor belekezdeni, ha nagyon indokoltnak érezzük. Egyébként a fogak hosszú éveken át tartó megfelelő ápolása, a foltot hagyó élelmiszerek kerülése és a rendszeres vízfogyasztás is segít fehéren tartani a fogainkat

Források:

https://askthedentist.com/teeth-whitening/

https://www.smilebrilliant.com/teeth-whitening-facts


Meghívás