Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Mit kell tudni a fogkő-eltávolításról?

  • 2018-10-17 07:33:18

A fogkő kialakulása sokaknál rendszeres probléma, eltávolítása fél-egyévente mindenképpen ajánlott. A kezelés segít elkerülni a fogínybetegségeket és a fogszuvasodást. A folyamat során a fogászati szakember eltávolítja a fogkövet és a dentális plakkot a fogakról. 

A fogkő-eltávolítás egy elég gyakori, nem sebészeti beavatkozás, amely során a szakember a fogakon és az íny alatt is eltávolítja az ott képződő fogkövet és dentális plakkot. Fontos a fogorvos rendszeres látogatása, hogy időben kiderüljön, ha szükségessé válik a kezelés.  

A dentális plakk 

Valamilyen formában mindenki szájában keletkezik dentális plakk. A nyál, a baktériumok és a fehérjék vékony réteget képeznek, ami szinte folyamatosan borítja a fogakat. Az elfogyasztott ételekből származó apró darabkák, savak és cukrok hozzáragadnak ehhez a réteghez létrehozva a dentális plakkot a fogakon.

A baktériumok, amik a plakkban élnek, fogszuvasodást és ínybetegségeket okoznak. A rendszeres fogmosás és a fogselyem használata segít eltávolítani ezt a réteget, de nem minden esetben elég még a kifejezetten alapos otthoni tisztítássem, hiszen sok esetben egyes felületeket nem tudunk ezekkel a módszerekkel elérni.

Ha az íny teljesen egészséges, a szövet szorosan a fog köré simul, és kívül tartja a plakkot. Ha azonban ínybetegség kezd kialakulni, a szövet meglazul, beengedve a plakkot az ínybarázdába. Ez amellett, hogy károsítja a fogakat, kellemetlen leheletetis okoz, és otthoni módszerekkel nem kezelhető megfelelően. 


A kezelés módjai 

A fogkő-eltávolítás során a szakember eltávolítja a dentális plakkot az ínybarázdából is. Az eljárásra kétféle alapvető módszert használhat: kézi eszközöket vagy ultrahangos fogkő-eltávolítást. A kézi módszer esetén a fogorvos lekaparja a kialakult plakkot, és vékony erre a célra kifejlesztett eszközeivel az íny alatt is megtisztítja a fogakat. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás esetén egy vibráló hegyes fémeszközzel és hideg vízsugárral végzik a kezelést. 


Milyen érzés a fogkő-eltávolítás?

A fogkő-eltávolítás folyamata nem különösebben fájdalmas, de elég kellemetlen lehet, főleg ha érzékeny az ínye. A fogorvos ajánlhat helyi érzéstelenítést, hogy kevésbé legyen kényelmetlen az eljárás. 

A kezelés után 

A kezelés után néhány napig fájdalmat érezhet a szájában és az ínyében. Előfordulhat a fogkő-eltávolítás után duzzanat vagy vérzés is. A fogorvos javasolhat az érzékenység ellen speciális fogkrémet, illetve ajánlhat szájvizet, ami tisztán tartja az ínyt. Nagyon fontos a fogkő-eltávolítás után a megfelelő fogmosás és fogselyem-használat, hogy ne alakulhasson ki plakk a megtisztított felületeken. Néhány nap elmúltával, a kellemetlen érzés elmúlik a szájban, és átveszi a helyét a tiszta, friss fogsor érzete.


Források:

https://www.123dentist.com/what-is-scaling/

https://oralb.com/en-us/oral-health/conditions/tartar-plaque/dental-scaling-and-root-planing-explained


Meghívás