Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Mit tehet a fogászat, hogy a gyerekek ne féljenek a fogorvostól?

  • 2018-12-05 10:15:25

A gyerekek gyakran félnek vagy legalábbis kellemetlen élményként élik meg a fogorvosi rendelő meglátogatását. Van azonban néhány egyszerű módszer, amivel enyhíthető vagy akár meg is szüntethető ez a félelem.

A gyerekek szorongásának feloldására sokszor nem elég a tévé a váróban vagy az ajándék fogkefe a kezelés végén. Bár ez a szorongás sokszor emlékeztet a felnőttekére, a gyerekeket érdemes egy kicsit mégis máshogy kezelni. A kezelést fontos a lehető legrövidebb idő alatt befejezni, és segíthet, ha előre tudják, hogy ha bátrak, kapnak valami ajándékot a végén.

Kommunikáció 

Beszéljenek a gyerekekhez kedvesen, de határozottan! Kezelés közben, amennyire tudják, figyeljék a reakcióikat, és mosollyal vagy kedves homlokráncolással jelezzék, ha jól illetve „rosszul” viselkednek. Ha lehet, kerüljék a fájdalommal kapcsolatos szavak használatát! Dicsérjék meg őket, ha bátran tűrik a kellemetlenségeket!

A kezelés bemutatása

Ha a gyerekek tudják előre, mi fog történni, sokkal kevésbé lesznek közben bizonytalanok, és ettől a szorongásuk is csökken. Egyszerű szavakkal magyarázzák el nekik a kezelést! Ha lehet, akár egy babán vagy valaki máson mutassák is be, pontosan mi fog történni.


Figyelemelterelés 

Csakúgy, mint a felnőttekét, a gyerekek figyelmét is érdemes elvonni a kezelésről. Ha van rá lehetőség, rakjanak fejhallgatót a fejükre, hogy hallgathassák a kedvenc zenéiket! Akár napszemüveget is adhatnak nekik, ami kiszűri a külső vizuális ingereket. Ha nagyon felkészültek, egy a fogorvosi lámpa alá rögzített tablettel akár rajzfilmet is berakhatnak nekik a kezelés idejére.

Ha ilyesmikre nincs lehetőség, meséljenek nekik valamit vagy beszélgessenek velük, ez szintén elvonja a figyelmüket. 

Jutalom 

A kezelés végén ne maradjon el a dicséret illetve esetleg az ígért jutalom! Ez lehet valami apró ajándék, gyűjthető matrica, amit az odakészítettek közül választhatnak ki, esetleg sütemény vagy cukorka. A lényeg, hogy a gyerekek érezzék, hogy jól teljesítettek, és legközelebb talán kevesebb szorongással vagy akár várakozással érkezzenek a rendelőbe. 

Fontos látni, hogy a fogorvostól való felnőttkori félelmek részben a gyerekkorban alakulnak ki. Így ha a gyerekek már korán megértik, hogy mennyire fontos a fogorvos rendszeres látogatása, és nem kellemetlen élményként emlékeznek vissza a kezelésekre, akkor nemcsak a következő években, hanem felnőttként is nagyobb kedvvel és szorongás nélkül fogják látogatni a fogorvosi rendelőt! 


Források:

https://www.webmd.com/oral-health/easing-childrens-fears-dentist

https://www.dentistryiq.com/articles/2018/11/how-to-keep-kids-happy-in-the-dental-chair.html


Meghívás