Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Mit tehetünk a rossz lehelet ellen?

  • 2018-07-31 10:34:15

A legtöbbször nem is érezzük magunkon, mégis sokunkat zavar, ha rossz a leheletünk. Adunk néhány tippet, hogy mit lehet tenni, hogy elkerüljük a sokszor kínos és kellemetlen szájszagot. 

Ha minden igyekezete illetve a fogak és az íny alapos tisztítása ellenére folyamatosan rossz a szájszaga, érdemes felkeresnie fogorvosát, hogy kideríthesse az okát és megoldhassa a problémát. Javaslunk azonban néhány megoldást arra az esetre, ha a rossz szájszagnak nem valami nagyobb rendellenesség az oka, mégis okoz kellemetlen pillanatokat például a reggeli felkelés vagy az étkezések után.

Mi okozhatja? 

A rossz lehelet okozói lehetnek a fogszuvasodás, az ínybetegség illetve a lepedékes nyelv. Az alultápláltság, a cukorbetegség és a szájszárazság is segíthet a kialakulásában. A fertőzött torok vagy a bélrendellenességek, mint például a gyomorégés, a fekélyek illetve a laktózintolerancia szintén kellemetlen szájszagot idézhetnek elő. Időszakos rossz leheletet eredményeznek bizonyos élelmiszerek (hagyma, fokhagyma, kávé és alkoholos italok) illetve a dohányzás. 


Hidratáljon sokat!

Ha étkezés után valamiért nem tud fogat mosni, igyon sok vizet! Ez segít eltávolítani az ártalmas baktériumokat és az ételmaradékot a fogak közül, illetve a nyáltermelést is serkenti. A tej fogyasztása is segíthet semlegesíteni egyes szagokat, viszont a cukros vagy alkoholos italok, a kávé illetve a dohányzás pont az ellenkező hatást váltják ki. Ha hagymát vagy fokhagymát eszik, a fogmosás sem segít, ezeket érdemes kerülni, ha nem akar rossz szájszagot!

 

Rágjon cukormentes rágógumit! 

Nagyjából 20 perccel étkezés után fogyasztva a rágógumi elősegíti a nyáltermelést, ami természetes védelmet nyújt a fogszuvasodás és a rossz lehelet ellen. A 100%-ban xilittel édesített rágógumik csökkentik a fogszuvasodás veszélyét is, és kellemes, friss leheletet eredményeznek. A cukormentes keménycukorkák kevésbé hatékonyak, mert bár elfedik a rossz szagokat, de nem hatásosak a baktériumok ellen. A cukrot tartalmazó keménycukorkák pedig kifejezetten kerülendőek.


Figyeljen oda az ínyére!

Az egészséges íny a fogsor épsége szempontjából is nagyon fontos, de az ínybetegségek a rossz lehelet kialakulásában is szerepet játszanak. A fogak alján megjelenő kis tasakokban összegyűlhetnek a baktériumok, ami rossz szájszagot okoz. Ennek megelőzésére a megfelelő szájápolás mellett érdemes rendszeresen látogatni a fogorvost. 

Ügyeljen a szájhigiéniára!

Legalább kétszer mosson fogat naponta és egyszer használjon fogselymet! Ha különösan aggódik a szájszaga miatt, akkor mosson fogat minden étkezés után és naponta kétszer alkalmazzon fogselymet! Érdemes a fogkefével vagy nyelvkaparóval finoman a nyelvet is ledörzsölni, hogy onnan is eltűnjenek a baktériumok és az ételmaradékok. Emellett ajánlott szájvízzel is öblögetni, lehetőleg olyan termékkel, ami nem csak elfedi a szagot, hanem megöli a kórokozókat is


Források:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/change-your-breath-from-bad-to-good

https://www.webmd.com/oral-health/features/get-rid-bad-breath


Meghívás