Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Néhány fontos szabály a hatékony fogmosáshoz

  • 2018-12-10 17:53:13

Elektromos fogkefe használata 

Az elektromos fogkefék sokkal jobban teljesítenek a ragadós lepedék eltávolításában. Ezt nem lehet egyszerűen lemosni, így az elektromos fogkefékkel a fej forgása miatt hatékonyabban megszabadulhatunk tőle.

A fogkefe mindig legyen teljesen feltöltve, mert a fej forgási sebessége kulcsfontosságú. Mosás közben tartsa az eszközt 45 fokos szögben az íny vonalához képest, és tisztítsa meg a fogak összes külső felületét illetve azt a részt is, ahol találkoznak az ínnyel! A fogmosás tartson legalább két percig, amit érdemes lehet mérni is.

 

Fluoridtartalmú fogkrémek 

A fogkrémek összetevői közül a fluorid a legfontosabb hatóanyag. A választásnál ezért ellenőrizze, hogy a fogkrém tartalmazza-e a felnőttek számára ajánlott 1400PPM mennyiséget. Ha hajlamosabb a fogszuvasodásra, ennél több fluoridot tartalmazó fogkrémet is vásárolhat! 


A fogak közötti rések 

Nagyon fontos a fogmosás mellett a fogak közötti rések megtisztítása is. Nagyjából egy percet érdemes rászánni, és elég naponta egyszer megtenni. Fogselyem helyett érdemes fogköztisztító kefét használni. Ebből vegye a legnagyobbat, ami még befér a fogai közé!


Öblögetni tilos!

Fogmosás után nem szabad öblögetni. Ez lehet, hogy meglepő, de az öblögetéssel kimossuk a szánkból a fluoridot is, ami így nem tudja kifejteni áldásos hatásait. A maradék fogkrémet természetesen nyugodtan kiköpheti, de semmiképp ne öblögessen!

Mikor mosson fogat?

A legfontosabb este, lefekvés előtt fogat mosni, alvás közben ugyanis csökken a nyál mennyiége a szánkban, így az ottmaradó lepedék nagyobb károkat tud okozni.

Ne mosson fogat félóráig savas élelmiszerek (pl. gyümölcslevek, bor) fogyasztása után. Ezek ugyanis meggyengítik a fogzománc külső rétegét, így a fogak dörzsölése ilyenkor roncsolhatja a fogat. Hogy reggel még evés előtt vagy után érdemes fogat mosni, az éppen ezért attól is függ, mit reggelizik.  

Forrás:

https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/revealed-best-way-brush-teeth-simple-mistakes-millions-making/


Meghívás