Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Otthoni fogfehérítő módszerek

  • 2020-06-11 15:53:47

Vizi Georgina vagyok, dentálhigiénikus, a Fogkozmetika facebook és instagram oldal tulajdonosa. 
2015-ben kezdtem el a fogászati szakmában dolgozni. Dentálhigiénikusként az esztétikai fogászat áll legközelebb a szívemhez, valamint fontos számomra a kommunikáció, közvetlen kapcsolat a páciensekkel, amely elengedhetetlen a nyugodt és pozitív légkör kialakításához. 

Ebben a cikkben az egyik legnépszerűbb esztétikai beavatkozás, a fogfehérítés világába szeretnélek bevezetni, de első sorban nem a hagyományos rendelői fogfehérítésre térnék ki, hanem a sokak által használt otthoni módszerek veszélyeire, valamint szeretnék neked ajánlani néhány olyan otthoni megoldást, amely optikailag világosítja a fogakat anélkül, hogy ártalmas lenne.

Szódabikarbóna, Citromlé

Nagyon sokan szeretnének olcsón, hófehér fogakat szakember segítsége nélkül, így az internet bugyraiban elmerülve kutatnak olyan módszerek után, amelyekkel világosíthatnak néhány árnyalatot a fogszínükön. Azonban koránt sem biztos, hogy ezek a módszerek hatékonyak és, hogy nem okoznak nagyobb kárt, mint hasznot. 

Az első és talán leggyakoribb ilyen módszer a szódabikarbóna/citromlé használata, vagy a kettő keveréke. Sokan egyaránt használják fogfehérítésre valamint a fogkő eltávolítására. A már kialakult fogkő eltávolítására egyáltalán nem alkalmas semmilyen otthoni módszer, így azon a problémán a szódabikarbóna sem fog segíteni. Lehetséges, hogy a várt fehérítő hatás bekövetkezik, de egyáltalán nem lesz tartós és következménymentes. A szódabikarbóna felsérti, érdesíti a fogak felszínét, így az optikailag fehérebbnek tűnhet, azonban az új, érdesebb felület miatt a szennyeződések sokkal könnyebben megtapadnak, a végeredmény pedig akár rosszabb is lehet, mint a kiinduló állapot. A citromlével történő próbálkozás szintén nem jó ötlet, hisz az erős savhatás akár le is marhatja a fogzománcot amellett, hogy a fogban lévő ásványi anyagokat kioldja, amely súlyos fogérzékenységgel jár. 

Sós dörzsölés

A képzeletbeli „Melyik módszer roncsolja a legjobban a fogakat” dobogón egyértelműen a só foglalja el az első helyet. Szemcséi sokkal durvábbak, mint a szódabikarbónáé, dörzsölés során felkarcolják, megsértik a fog felszínét valamint az ínyt is, ezzel könnyen gyulladásos állapotot előidézve. 

Internetről rendelt fogfehérítők

Az internet piaca már telítve van különféle csodákat ígérő fogfehérítőkkel, azonban ezeknek nagy része, (főleg a kínai oldalakról rendelt termékek) nincs bevizsgálva. Amennyiben a termék tartalmaz hidrogén-peroxidot, az szakszerűtlen használat esetén könnyen felmarhatja az ínyt és a zománcot is. Az itthoni piacon van néhány cég, ami forgalmaz bevizsgált fogfehérítőket, ezek úgy vannak kifejlesztve, hogy otthoni használat során se legyenek ártalmasak, azonban elég hosszadalmas, napi több órás procedúrával jár.

Fogporok

A végére hagytam a fogporokat, ugyanis ez az otthoni módszer azok közé tartozik, melyeket a szakemberek is ajánlanak, de csak ésszerű kereteken belül. Nagyon sok fogpor van már a piacon, a legújabbak az aktív szenes termékek, véleményem szerint ezekkel el lehet érni, hogy kicsit világosabbnak tűnjenek a fogak. Azonban fontos kiemelni, hogy a fogporokat sem szabad mindennap használni, csak heti 1-2 alkalommal ajánlott. Az aktív szenes fogporokat a fekete színe miatt, a fogkrémmel történő fogmosás előtt kell alkalmazni. A nedves fogkefét mártsd bele a fogporba, és tisztítsd át vele a fogaid, pont ugyanúgy mintha fogkrémmel mosnád meg. Plusz pont, hogy használata lassíthatja a fogkő kialakulását.

Fogfehérítő fogkrémek / Szájvizek

Végül, de nem utolsó sorban a fogkrémekre, szájvizekre szeretnék kitérni. A fogkrém egyik alapja a fogpor, melyből a fehérítő hatású fogkrémekbe több és erősebb szemcséjű kerül. Mivel ez nem tiszta fogpor így mindennap lehetséges a használata, fehérítő hatású szájvízzel kiegészítve pedig szintén eredményes lehet. 

Befejezésül szeretnék ajánlani néhány terméket, melyeket a pácienseimnek is szoktam, és amiket én is használok: 

RAPID WHITE – Direct White fogkrém

BLANX  - White teeth fehérítő hatású fogkrém

BLANX – Black charcoal fehérítő fogkrém

Love Coco Aktívszenes fogpor (Rossmann)

Dentomin fogpor (Drogériák, Gyógyszertárak)

+1 Kókuszolajos öblögetés, ébredés után, fogmosás és étkezés előtt 1 teáskanál kókuszolajjal 20 percen át. 

A kókuszolaj gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatású, csökkenti a fertőző mikroorganizmusok mennyiségét a szájban valamint a lerakódást a fogakon.

Meghívás