Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Rövid útmutató a fogszabályzó viseléséhez

  • 2019-02-05 09:10:35

A fogszabályzó felhelyezése a legtöbb esetben nem fájdalmas. Gyakori azonban enyhébb fájdalom vagy érzékenység azután, hogy a fogszabályozó ívet bekötik a frissen felhelyezett brekettekbe. Az is teljesen normális, ha eleinte úgy érzi, a fogszabályzó kiáll, nincs a helyén. Ezek a kellemetlenségek néhány napig, legfeljebb körülbelül egy hétig tarthatnak, amíg a fogak hozzászoknak a fogszabályzóhoz. 


Néhány napnyi kellemetlenség 

Mielőtt elhagyja a rendelőt ellenőrizze az ujjával és nyelvével, hogy az ív vége nem lóg-e ki valahol, ahol megszúrhatja vagy dörzsölheti az orca belső felszínét vagy a nyelvet. Emellett ne feledje egyeztetni orvosával, hogy mi a további teendője, illetve mit érdemes beszereznie! 

A néhány napig tartó kellemetlenség csökkentésére szedhet fájdalomcsillapítót. A fájdalom mellett könnyen előfordulhat az is, hogy a fogszabályzó irritálja az ajkait vagy a szájüreg nyálkahártyáját. Ilyenkor jó megoldás lehet fogszabályzós viasz használata, amit a kellemetlenséget okozó brekettre vagy kilógó ívre rányomva megszűntetheti az irritációt. 

Alapos fogmosás

Fogszabályzó viselése közben nagyon fontos minél alaposabban fogat mosni. A kisebb ételdarabok könnyen beleragadhatnak a fogszabályozó réseibe, ami lepedék megjelenéséhez vezethet. Ennek hatására akár súlyos betegségek is kialakulhatnak, vagy a fogszabályzó eltávolítása után eltérő színű lehet a foga ott, ahol a lepedék rendszeresen felhalmozódott. Ez mind könnyen elkerülhető, ha az étkezések után nagyon alaposan, de a fogszabályzóra ügyelve fogat mos, és naponta használ fogköztisztítót. Ha erre valamiért nincs lehetősége, a vízzel való öblögetés is jobb a semminél.

 

Kerülendő élelmiszerek 

Majdnem minden étel fogyasztható fogszabályzóval, de érdemes kerülni azokat, amelyek könnyen beleragadnak a fogközökbe vagy károsíthatják a fogszabályzót, mint a kemény vagy ragadós ételek, például karamell, rágógumi, magvak, chipsek vagy popcorn. A nyers zöldségeket és gyümölcsöket is érdemes keménységük miatt ilyenkor felszeletelve fogyasztani. Emellett a fogszabályzó viselése alatt lehetőleg még ritkábban fogyasszonsavas, cukros italokat, mert ezek elszíneződést okozhatnak!

   

Gondok a fogszabályzóval 

Ha észreveszi, hogy az ív kissé kilóg a fogszabályzó végén, helyezzen rá fogszabályzós viaszt, és a következő kontroll alkalmával jelezze!  Ezen kívül problémát jelez, ha a fogszabályzó valamiért meglazul, vagy valamelyik brekett letörik, ilyenkor mihamarabb vegye fel a kapcsolatot az orvosával! Emellett, ha a kezdeti kellemetlenségek elmúlása után fájdalmat vagy vérzést észlel, szintén jelezze szakembernek! 

A cikket lektorálta Dr. Képes Dániel. https://www.fogaszvilag.hu/institute/dr-kepes-fogszabalyozas

Források:

https://www.bamboodental.co.uk/news/braces-beginners-guide

https://www.expressionsortho.com/first-days-in-braces/


Meghívás