Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Szájhigiéne a fogszabályozás alatt.

  • 2019-02-26 10:27:46

 

A rögzített fogszabályzóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztán tartása, a lepedék tökéletes eltávolítása. A közhiedelemmel ellentétben a fogszabályozó, illetve a ragasztó nem károsítja a fogzománcot, ellenben elősegítik a lepedék kialakulását és felhalmozódását azáltal, hogy megkönnyíti az étel pangását a fogak felszínén . A nem megfelelő fogmosás a fogak sokszor végleges elszíneződéséhez, szuvasodásához, illetve az íny gyulladásához vezethet, így ezen  problémák megjelenése akár a fogszabályozó kezelés felfüggesztését vagy idő előtti befejezését teheti szükségessé. 

Ahhoz hogy ezt elkerülhessük, fontos ismernünk az összes olyan eszközt, praktikát amelyek a fogaink tisztántartását szolgálják a fogszabályozás ideje alatt.

Az alapvető szájhigiénia kellékei a fogszabályzás alatt:

A rögzített fogszabályzó és a fogak helyes tisztítása

Bármennyire is egyszerűnek tűnik a hagyományos fogmosás, mint a fogaink fő védelmezője, a rögzített fogszabályozót viselők számára ez mégis picit más, mint egy fogszabályozó készüléket nem viselő emberek számára, hiszen az eddig jól bevált mozdulatok ugyan eltávolítják a lepedék egy részét, de nem képesek maradéktalanul megtisztítani a fogszabályozó körüli területeket. Éppen emiatt a fogkefe sörtéjét mindig úgy kell dönteni, hogy vagy a brackettek alatt vagy éppen felettük mosson, ezáltal duplájára kell emelnünk a fogmosásra szánt időt, hiszen egyszer a tappancsok alatt, egyszer pedig felettük kell végig mosni az összes fogat. 

A fogkefe - naponta 2x-3x

A rögzített fogszabályozót viselő páciensek számára az összes nagyobb fogkefe gyártó cég kifejlesztett már speciális fogkefét, melynek a középső sörtéi rövidebbek, mint a külsők. Ezek a fogkefék abban az esetben hatékonyabbak a hagyományos társaiknál ha valaki kizárólag sikáló mozdulatokkal mossa a fogát, a helyes körkörös mozdulatok helyett. Éppen emiatt én nem javaslom ilyen fogkefék beszerzését, mert a helytelen fogmosási technikát rögzíti. A megfelelő fogkefe akár manuális, akár elektromos fogkeféről legyen szó sűrű és puha sörtékkel rendelkezik, melyek a legalkalmasabbak a lepedék eltávolítására az íny felsértése nélkül. Ezen kívül főleg gyermekek, de természetesen felnőttek számára is javasolt az elektromos fogkefe használata, mert egységnyi idő alatt több lepedék távolítható el vele, mint a hagyományos fogkefékkel.

A fogkeféket vagy fogkefefejeket érdemes legalább 2 havonta cserélni, mert a rögzített fogszabályozó kiálló részei gyorsan megrongálják a fogkefe sörtéit.

 

A fogkrém - minden fogmosáshoz

A fogkrém típusa fontos, de nem kritikus pontja a szájhigiénének. A ma kapható összes fluoridos fogkrém megfelel a fogak tisztítására és a fogszuvasodás megelőzésére. A fogkrém feladata a tévhittel ellentétben nem a lepedék eltávolítása, azt kizárólag mechanikai úton fogkefével, interdentális fogkefével és fogselyemmel tudjuk eltávolítani. A fogkrém feladata ennek ellenére igen sokrétű. Gátolja a baktériumok szaporodását, elősegíti a fogak remineralizációját, nehezíti a új lepedékréteg megtapadását, lassítja a fogkő kialakulását, megköti a szájszagot okozó vegyületeket, sőt sós fogkrém esetén összehúzza a duzzadt, gyulladt ínyt is. Ellenben a rossz fogmosási technika miatt a fogakon maradt lepedékkel szemben hatástalan. Ennek ellenére a fogszabályozót viselő pácienseknek javasolt mindig valamely jobb minőségű (mely a gyakorlatban sajnos magasabb árkategóriáját is jelent a tapasztalatok szerint) fogkrémet választaniuk, hiszen az előbb felsorolt képességei a fogkrémeknek jelentősen eltérhetnek a fogkrém típusától függően. .

 

Az interdentális fogkefe - minden étkezés után

Mint láttuk, a hagyományos fogkefékkel maradéktalanul megtisztítható a tappancsok feletti és alatti terület, ám a brackettek közötti már sajnos nem. Erre a célra tökéletesen megfelelnek az úgynevezett interdentális, más néven fogköztiszító fogkefék. Használatuk igen egyszerű, leginkább egy fogpiszkálóhoz lehet hasonlítani. Az ív alá, a tappancsok közé bevezetve az ott található lepedék fogkrémmel vagy anélkül eltávolítható és a keféről vízzel lemosható. Ezután a következő terület máris tisztítható.

Az interdentális fogkefe vásárlásakor célszerű kónuszos (karácsonyfa) formát választani, hiszen a tappancsok sem azonos távolságban vannak egymástól. Ahol két bracket közel ül egymáshoz ott a fogköztisztítónak csak a végét tudjuk majd használni, ellenben ahol sok hely van a tappancsok között, ott az egész fogköztisztítót végig tudjuk majd vezetni.

Az interdentális fogkefe sörtéje nagyon vékony és ebből fakadóan sérülékeny szálakból áll, emiatt ezeket a fogkeféket minden héten cserélni kell. Természetesen ezt a gyártók is tudják, így egy csomagban 5-10 darabot is találhatunk.

 

A fogselyem - naponta 1x

A rögzített fogszabályozót viselő páciensek számára nehezen használható, ám mégis fontos része a szájhigiénés szettnek a fogselyem, hiszen egyedül ez képes az frontfogak közötti területről a lepedéket eltávolítani. Használatakor első lépésként a fogselymet az ív alá kell befűzni és ezután lehet tovább vinni a fogközbe, innentől a megszokott módon távolítható el vele az ételmaradék, illetve a lepedék.

A befűzést megkönnyítendő léteznek olyan fogselymek, melyeket szálanként csomagolnak és minden szál végén megtalálható egy műanyaggal kimerevített szakasz, mellyel sokkal könnyebb megtalálni az ív alá vezető utat.

 

A szájvizek - naponta 2x

A szájvizekre egy-két kivételtől eltekintve hígított fogkrémekként tekinthetünk, ennek megfelelő feladatkörrel. Ugyanazok az aktív hatóanyagok találhatóak meg bennük, mint egy fogkrémben csak csökkentett mennyiségben. Ennek megfelelően ugyanúgy a lepedékmentes felületeken tudják kifejteni pozitív hatásukat, mint a fogkrémek, a lepedék mélyére ezek sem tudnak behatolni.

Fogszabályozót viselő páciensnél a fő feladatuk a lepedékképződés gátlásán túl, az esetlegesen a fogszabályozóba ragadt ételmaradékok kizubogtatása.

Ahhoz hogy a fogszabályozás közben a lehető legjobb eredményt érjük el, fontos, hogy alkoholmentes szájvizet használjuk, mert az alkohol hatására az esetleges gumiból készül elemek felkeményedhetnek, illetve elszakadhatnak. 

A tökéletes alaposság kiegészítői rögzített fogszabályzó esetén:

A szájzuhany - naponta 2x

Az elektronikai boltok, esetleg drogériák polcain találkozhatunk a koncentrált vízsugár kilövésére alkalmas szájzuhany készülékeket. Ezen készülékek célja a fogmosás után, de még az interdentális fogkefe használata előtt a fogközökből, illetve a brackettek közötti területről az ételmaradék eltávolítása. Fontos azonban tudni, hogy a lepedék eltávolítására nem alkalmasak, így nem helyettesítik a fogkefét, illetve a fogselymet. Ezen túlmenően fogágybetegséggel rendelkező páciensek számára nem javasoltak, mert helytelen használat esetén a tasak mélyére “lőhetik” az ételmaradékot.

 

Lepedékfestő tabletta vagy folyadék - szükség szerint

Annak érdekében, hogy biztosak lehessünk a fogmosásunk alaposságában érdemes a fogszabályozó felragasztása után 2-3 hétig minden este leellenőrizni, hogy valóban eltávolítottunk-e minden lepedéket a fogainkról. Ebben nyújtanak segítséget a különböző lepedékfestő tabletták és folyadékok.

Használatuk egyszerű, az esti fogmosás után a tablettát szétrágva vagy a folyadékkal zubogtatva eloszlatjuk a festéket a fogakon, ezután 2-3x tiszta vízzel öblítve eltávolítjuk a felesleget, majd a tükörben megvizsgálva a fogainkat láthatjuk, hol maradt lepedékes. Ezután egy újabb alapos fogmosással addig mossuk a fogainkat, míg az összes elszíneződött lepedéket el nem távolítottuk. 

Elmex gél - hetente 1-2x

12 éves kor felett annak érdekében, hogy javítsuk a fogak remineralizációs képességét heti 1-2 alkalommal célszerű elmex géllel fogat mosni a hagyományos fogkrém helyett. Fontos, hogy a gélt nem szabad lenyelni a magas fluorid tartalom miatt. Az elmex gél rendszeres használatával csökkenthető a fehér foltok kialakulása a fogszabályozó kezelés alatt. 

Tooth Mousse krém - hetente 1-2x

Az elmex géllel ellentétben a Tooth Mousse nem fluoridot, hanem a zománc számára könnyen elérhető formában kálcium- és foszfátionokat tartalmaz. Használata egyszerű, az esti fogmosás után, közvetlenül lefekvés előtt a ujjunkkal kell felvinni a fogak felszínére, nyelvvel eloszlatni majd 3-5 perc után kiköpni. Öblíteni nem szabad, így a fogon maradt paszta egész éjszaka ideális körülményt teremt a remineralizációhoz. Lenyelése ártalmatlan, ellenben tejfehérje allergia esetén nem alkalmazható. Az Tooth Mousse rendszeres használatával csökkenthető a fehér foltok kialakulása a fogszabályozó kezelés alatt.

 

 

 

A cikket köszönjük Dr. Képes Dániel fogszabályozó szakorvosnak.

Ha már most időpontot szeretne foglalni a doktor úrhoz az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

https://www.fogaszvilag.hu/institute/dr-kepes-fogszabalyozas 

https://www.fogszabályozás.hu 

Dr. Képes Dániel:

"Fogszabályozással kapcsolatban 2011 óta állok pácienseim rendelkezésére, immáron két fogászati rendelőben is. Célom a tökéletesen egyénre szabott, minden részletre kiterjedő, minőségi felnőtt és gyermek fogszabályozás megteremtése az elérhető legmodernebb készülékekkel.

Munkámat a Semmelweis Egyetemen Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikáján szerzett tapasztalataim egészítik ki, illetve határozzák meg. Az itt eltöltött 8 év alatt a legjobb hazai és külföldi oktatót mellett tanulhattam meg a szakma szeretetét, illetve sajáthattam el a kezelésekhez nélkülözhetetlen precizitást. Megtanulhattam hogyan lehet a legkisebbekkel is sikeresen együtt dolgozni, társként kezelni őket, így akár a kezelés közben oldani fel a félelmeiket. Elsajátíthattam azokat a technikákat, amelyekkel könnyen érhetővé tehetem az adott problémát, illetve terápiáját. Megérthettem, hogy minden ember más és ebből fakadóan mások az igényei is egy kezeléssel kapcsolatban. Éppen emiatt igyekszem a fogszabályozás teljes palettáját lefedni, illetve a legjobb szakemberekkel együtt dolgozni, hogy a komplex terápiák se okozhassanak gondot.

Minden leendő páciensem ezt a tudást és hozzáállást tapasztalhatja meg a magánrendeléseimen, mert hiszem, hogy csak a minőségi és személyre szabott ellátással érhető el a teljes siker."

Meghívás