Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Hogyan javíthat egy fogászat a páciensek értékelésein?

  • 2018-10-09 12:05:48

Sokan szeretünk értékeléseket látni vagy tapasztalatokat olvasni egy szolgáltatásról mielőtt igénybe vesszük. Nincs ez másképp akkor sem, ha valaki az interneten keres fogászatot magának: amellett, hogy mennyire van közel és milyen kezelésekre van lehetőség, nagy fontossággal bírhat az is, hogy mások milyen tapasztalatokkal távoztak onnan. Érdemes tehát ebbe energiát és időt fektetni, hogy ne emiatt veszítsük el az érdeklődőket.  

Az internetes értékelések (például a Google-n vagy a Facebookon) ma már sokszor kiegészítik vagy akár helyettesítik az ismerősök véleményét. Bár természetesen általában az utóbbi is nagy jelentőséggel bír az új fogászat kiválasztásában, sokszor, ha nincs idő elég ismerőst körbekérdezni, vagy nem érkezik jó ajánlás, a fájós fogú érdeklődők egyre inkább online keresnek maguknak rendelőt.

Érdemes tehát változtatni néhány dolgon, hogy javítsa a rendelőről a különböző felületeken megjelenő értékeléseket. (Ha még nem tette meg, érdemes ezt valamilyen platformon engedélyezni. A fogászvilág.hu-n azt is beállíthatja, hogy a páciensek által közölt vélemények azonnal láthatóvá váljanak-e vagy csak egy a rendelő által végzett előszűrés után.) 

Sokszor nem könnyű rájönni, hogy mi okozza a rossz véleményeket, és gyakran semmi köze ahhoz, hogy milyen minőségű volt a kezelés, amit a páciens kapott. Teszünk néhány javaslatot, amelyeket érdemes lehet átgondolnia, ha azt szeretné, hogy páciensei elégedetten távozzanak a rendelőből. 

Próbálja elkerülni a hosszú várakozási időket! 

Sajnos a hosszú várakozási idő néha elkerülhetetlen, viszont a páciensek sok esetben ezt nagyon rossz élményként élik meg, és az ezzel keletkező feszültség miatt már a kezelés előtt rossz hangulatba kerülnek, amitől mindennel szemben nagyon kritikussá válnak. Ennek megelőzésére érdemes elkerülni a túlfoglalást. Persze nagyon zavaró lehet, ha kimarad egy kezelésnyi idő, mert valaki nem jön el, de az értékelések és a páciensek véleménye szempontjából sokat segít, ha nem csúszik el egy teljes napnyi időpont egy korán reggel elhúzódó kezelés miatt. 

Emellett fontos lehet, hogy az időpontokkal foglalkozó munkatárs a különböző típusú kezelésekre mindig megfelelő mennyiségű időt hagyjon, ezzel is csökkentve a csúszás veszélyét. Hogy a páciensek se késsenek, érdemes nekik előző nap és akár a kezelés napján is emlékeztetőt küldeni. 

A legfontosabb pedig az, hogy ha az óvintézkedések ellenére a páciensnek akár csak néhány percet várnia kell, ne hagyja figyelmen kívül! Kérjen tőle elnézést, ajánljon fel valamilyen apró figyelmességet, hogy érezze, a rendelőjének fontos a pontosság!

 

A rendelő sugározzon nyugalmat! 

Amikor a legnagyobb a sürgés-forgás, és a munkatársaknak gyakorlatilag arra sincs ideje, hogy köszönjenek a beérkező pácienseknek, az olyan kellemetlen érzésként jelenik meg náluk, mintha ők nem ügyfél, hanem zavaró teher lennének a rendelőben. Abban az esetben, ha nyugalomba érkeznek és a színfalak mögött zajló kemény munkát szinte nem is érzékelik, könnyebb azt a benyomást kelteni bennük, hogy itt ők a legfontosabbak, ami nagyon sokat számít a rendelőlátogatási élmény szempontjából.

Ennek érdekében érdemes a feladatköröket alaposan tisztázni, és megbizonyosodni róla, hogy mindenki pontosan tudja, mi a dolga és még a legzsúfoltabb időpontokban sem érzi teljesíthetetlennek. Továbbá egy kollégát érdemes kijelölni a beérkező páciensek fogadására és tájékoztatására.   

Legyen kellemes hely a várószoba!

Bár általában talán nem ez tűnik a legfontosabbnak, a várószoba kinézete és hangulata sokat számít a páciensek benyomásaiban. Nem elég csupán az alapvető higiéniai követelményeket teljesíteni, érdemes gondoskodni róla, hogy a lehetőségekhez képest kellemes környezetben tölthessék azt az időt, ami nem a kezelésekkel telik. Sok esetben néhány új bútorral, némi friss virággal vagy akár egy tisztasági festéssel már jó eredményeket lehet elérni ezen a téren.

 

Hallgassa meg a panaszokat! 

Adjon teret arra még személyesen a rendelőben vagy esetleg egy utólag kiküldött rövid kérdőívvel, hogy ha valamelyik páciensnek nem tetszett valami, el tudja mondani vagy le tudja írni. Vélhetően nem fogja semmiképp magában tartani, így ha nem a rendelő munkatársainak jelzi az észrevételeit, el fogja mesélni az ismerőseinek vagy leírja az interneten. 

Ha valamilyen fórumon vagy platformon minden igyekezete ellenére mégis negatív véleményt kap, reagáljon rá minél hamarabb, segítőkészen jelezve, hogy mindent meg fognak tenni, hogy a probléma a következő alkalommal ne fordulhasson elő.

 

Forrás:

https://www.dentistryiq.com/articles/2014/05/5-simple-secrets-to-improving-dental-patient-reviews.html


Meghívás